Η μετάθεση του Euro 2020 ήταν η πρώτη στα χρονικά της UEFA.

Η απόφαση της UEFA για αναβολή του Euro 2020 κατά έναν χρόνο αποτελεί μοναδική απόφαση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αφού μέχρι τώρα δεν είχε αναβάλει καμία διοργάνωσή της. Από τη στιγμή άλλωστε που διεξάχθηκε κανονικά εκείνη του 1992 στην Αγγλία εν μέσω της δίνης του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δεν υπήρχε πιθανότητα για άλλη ματαίωση ή αναβολή ή μετάθεση αγώνων.

Αντίθετα με την UEFA, η FIFA δεν χρειάστηκε να αλλάξει ημερομηνίες σε διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου. Απλώς δεν έγιναν δύο διοργανώσεις, του 1942 και του 1946, λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η διεθνής ομοσπονδία το 1939 κι ενώ τα τύμπανα του πολέμου είχαν αρχίσει να χτυπούν ήδη απειλητικά πάνω από την Ευρώπη ετοιμαζόταν να αποφασίσει ποιες από τις δύο, Γερμανία ή Βραζιλία, θα φιλοξενούσε την τέταρτη διοργάνωση του Μουντιάλ, αλλά η γενική συνέλευση ματαιώθηκε οριστικά λόγω έναρξης του πολέμου.

Η FIFA κατάφερε να φτάσει ξανά σε γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 1946, όταν και όρισε οικοδέσποινα του Μουντιάλ 1948 τη Βραζιλία η οποία δεν είχε υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

Εκτοτε τέθηκαν σε κίνδυνο οι διοργανώσεις της Χιλής (1962) και του Μεξικού (1986) εξαιτίας των μεγάλων καταστροφικών σεισμών που χτύπησαν τις δύο νοτιοαμερικανικές χώρες. Ομως και οι δύο έγιναν τελικά κανονικά.

Στη Νότια Αμερική το Κόπα Αμέρικα, η αρχαιότερη διεθνής διοργάνωση (από το 1916), έχει περάσει από σαράντα κύματα. Από το 1929 έως το 1935 δεν διεξάχθηκε λόγω της κρίσης των σχέσεων Αργεντινής – Ουρουγουάης που ξεκίνησε με αφορμή τον τελικό του πρώτου Μουντιάλ το 1930 όπου βρέθηκαν αντίπαλες. Η διοργάνωση έφτασε σε διάσπαση, με αποτέλεσμα το 1959 να διεξαχθούν… δύο διοργανώσεις! Η συνέχεια ήταν περιπετειώδης μέχρι το 1975, αφότου διεξάγεται χωρίς προβλήματα μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η FIFA δεν έχει χρειαστεί να αλλάξει ημερομηνίες διοργάνωσης Παγκόσμιου Κυπέλλου, με εξαίρεση το 1942 και το 1946 εξαιτίας του πολέμου

Περιπέτειες για το Κόπα Αφρικα

Περιπέτειες όμως έχει και η Αφρική. Η παρθενική «έκδοση» του Κόπα Αφρικα έλαβε χώρα το 1957 στο Σουδάν και ήταν θεσμοθετημένο να διεξάγεται ανά διετία. Το 1961 η διοργάνωση ανατέθηκε στην Αιθιοπία, αλλά η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μετέθεσε τη διεξαγωγή της με τις «ευλογίες» της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF).

Το 2010 το Κόπα Αφρικα επρόκειτο να διεξαχθεί στη Λιβύη αλλά το κίνημα της «αραβικής άνοιξης» που σάρωσε τις βορειοαφρικανικές χώρες οδήγησε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Αυτό είχε αποτέλεσμα η CAF να πάρει τη διοργάνωση και να τη δώσει στη Νότιο Αφρική. Το 2013 η CAF έδωσε δεύτερη ευκαιρία στη Λιβύη, αυτήν τη φορά για τη διοργάνωση του 2017. Ομως και πάλι δεν έγινε στη χώρα αφού ο εμφύλιος σπαραγμός συνεχιζόταν και τελικά τη διοργάνωση πήρε η Γκαμπόν.

Ζήτησε αναβολή λόγω Εμπολα

Τελευταία περίπτωση αποτελεί το Μαρόκο στο οποίο είχε ανατεθεί η διοργάνωση του 2015, αλλά τρεις μήνες νωρίτερα (Οκτώβριος 2014) η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ζήτησε αναβολή της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας του φονικού ιού Εμπολα. Ομως η Αφρικανική Συνομοσπονδία όχι μόνο δεν ανέβαλε τους αγώνες (έδωσε τη διοργάνωση στην Ισημερινή Γουινέα), αλλά επέβαλε και πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων στους Μαροκινούς ως αποζημίωση για υπαναχώρηση από συμβατικές υποχρεώσεις ενώ παράλληλα απέβαλε την εθνική της χώρας από τις δύο επόμενες διοργανώσεις της (τελικά η ποινή ίσχυσε μόνο για την επόμενη)!

Ομως και το περσινό Κόπα Αφρικα άλλαξε διοργανωτή. Αρχικά ήταν να διεξαχθεί στο Καμερούν, όμως ο εμφύλιος που ξέσπασε οδήγησε σε αλλαγή χώρας και η διοργάνωση έγινε στην Αίγυπτο.

Στην Ασία δεν έχει ποτέ ακυρωθεί ούτε μετατεθεί διοργάνωση, παρότι εξοστρακίστηκε από τη διοργάνωση αλλά και από την Ασιατική Συνομοσπονδία το Ισραήλ (1974). Το οποίο τη δεκαετία του ’80 εγγράφηκε στα μητρώα της Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας κι από τη δεκαετία του ’90 είναι μέλος της UEFA.

Πηγή: DOCUMENTONEWS.GR