Του Σπύρου Σιδέρη

Ο γκουρού της πολιτικής ψυχραιμίας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, βγήκε από τα ρούχα του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε.

Όχι δεν τα έβγαλε για να πάρει το μπάνιο του ή να για να βγάλει σέλφι σε κάποια παραλία όπως συνηθίζει.

Χάνοντας την ψυχραιμία του επιτέθηκε λεκτικά σε Ολλανδή δημοσιογράφο, όταν έκανε το αυτονόητο, να ρωτήσει μια κανονική ερώτηση τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η ερώτηση της βέβαια δεν είχε την χάρη των ερωτήσεων που κάνουν συνήθως οι Έλληνες δημοσιογράφοι και συνήθως είναι πάσα για έτοιμο γκολ, αλλά σκληρή κι επιθετική. Όμως πέρα για πέρα αληθινή.

Όταν όμως είσαι συνηθισμένος στις συνεντεύξεις να σε ρωτάνε για το αγαπημένο σου φαγητό, τα ντολμαδάκια της Μαρίκας και το πόσο γκόμενος είσαι, λογικό είναι να τα χάνεις όταν σε ρωτάνε για επαναπροωθήσεις και άσκηση βίας εναντίων των προσφύγων-μεταναστών.

Εντάξει θα μπορούσε να την κάνει λίγο πιο διπλωματικά την ερώτηση η Ολλανδή δημοσιογράφος, αλλά όταν σε πνίγει το δίκιο και ακούς μόνιμα ψέματα, όπως είπες, δεν αντέχεις και θα κάνεις την ερώτηση χωρίς φιοριτούρες.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel στην ερώτηση της είπε ευθέως ότι ο Πρωθυπουργός ψεύδεται για τα pushbacks και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες.  «Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;»

Κόκκαλο ο Πρωθυπουργός που δεν περίμενε τέτοια επιθετική ερώτηση. Χάνοντας την ψυχραιμία του σημείωσε στην απάντηση του: «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα (που να συμβεί αυτό στην Ελλάδα) προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια  μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.»

Για την ταμπακιέρα βέβαια τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άρχισε να κατηγορεί ως συνήθως τους άλλους, αφήνοντας την κυβέρνηση του και τον ίδιο εκτός του πλαισίου ευθυνών.

Ούτε καν το αυτονόητο δεν έκανε, να πει έστω και ρητορικά ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν τις καταγγελίες για τα pushbacks κι ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποτελέσματα για το αν είναι ορθές ή όχι οι καταγγελίες.

Ενώ εκθείασε ο Πρωθυπουργός τη δομή της Σάμου, τη μοναδική που πληροί τα βασικά χαρακτηριστικά για αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών-προσφύγων, όταν στην Τουρκία που φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες όλες οι δομές είναι με διαφορά πολύ καλύτερες από της Σάμου, κατηγόρησε την δημοσιογράφο ότι ψεύδεται. Ψεύδεται ότι επισκέφθηκε τη δομή της Σάμου. Προφανώς ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, από την ΕΥΠ που εποπτεύει, ότι η δημοσιογράφος δεν είχε πάει στην Σάμο για να της το πει ζωντανά ότι ψεύδεται. Αν όμως αποδειχτεί ότι πραγματικά έχει πάει κι έχει δει τις εγκαταστάσεις η δημοσιογράφος τι θα μας πει ο Πρωθυπουργός;

Όπως και να χει ο Πρωθυπουργός εκνευρίζεται όταν ακούει την αλήθεια. Είτε από την αντιπολίτευση είτε από ξένους δημοσιογράφους, καθώς οι Έλληνες δημοσιογράφοι ρωτάνε συνήθως για ντολμαδάκια.

Ο εκνευρισμός αυτός αν μη τι άλλο δείχνει την πίεση που νιώθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα δούμε κι άλλες τέτοιες στιγμές όσο η θηλειά της ανικανότητας και της ανεμελιάς του Πρωθυπουργού συνεχίζεται.#menoumespeedy