Γράφει η Μαρία Λίλα
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πόλεμο για την Ουκρανία, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή ενώ στη Ρουμανία και την Πολωνία, επικρατεί κλίμα επιστράτευσης και φόβου, με πρωτόγνωρη παρουσία ισχυρών αμερικανικών στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει αργότερα σήμερα, συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, οι περισσότεροι αναμένουν έναν ακόμη “διάλογο κωφών”, με τη Μόσχα να αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και την Ουάσιγκτον να “διαρρέει” ότι θα μπορούσε να το κάνει, ανά πάσα στιγμή, ίσως και πριν από την τελετή λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Το κλισέ ερώτημα στα δημοσιογραφικά γραφεία-σε ανάλογες κρίσεις- είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Μια αυτονόητη και σύντομη απάντηση, στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι όλοι χάνουν.
Εντούτοις, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα απώλειας. Η Ουκρανία, αναμφίβολα, θα είναι ο μεγαλύτερος και πιο προφανής χαμένος. Ο Πούτιν θα χάσει λίγο λιγότερα, με την έννοια ότι θα έχει νέο έδαφος για εξερεύνηση και εθνικιστικό πλεόνασμα για να κρατήσει μακριά, την εγχώρια θλίψη για το καθεστώς του, ωστόσο, θα υποστεί κυρώσεις που θα του κοστίσουν εντός και εκτός των ρωσικών συνόρων.
Αλλά ένας άλλος μεγάλος χαμένος θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που θα έχουν μια ακόμη αποτυχημένη επέμβαση, μετά το Αφγανιστάν. Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να μην αναλάβει στρατιωτική δράση, οποιαδήποτε απάντηση θα προκαλέσει αντίποινα από τον Πούτιν και η Κίνα θα μπορεί απερίσπαστη να σχεδιάζει μαζί του την επέκτασή της στην Ευρασία.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαντλείται να σβήνει και να ξαναγράφει τη λίστα των κυρώσεων, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αρνείται να δηλώσει ξεκάθαρα πως ο αγωγός Nord Stream 2, δεν θα λειτουργήσει, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Όλα δείχνουν πως το Βερολίνο βρίσκεται σε αδιέξοδο, μολονότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δια της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη Γερμανία, προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Και ας μην ξεχνάμε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που αντίκρυσε τον Ρώσο πρόεδρο σε ένα τραπέζι μήκους πέντε μέτρων, γεγονός που θύμισε σε πολλούς τη φιλοξενία που επιφύλαξε ο Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την αμήχανη ωστόσο αγενή στάση και του Σαρλ Μισέλ- που έστειλε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον καναπέ- πέντε μέτρα μακριά τους.
Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα, ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”
“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν”
πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι δυτικοί είναι “έτοιμοι για όλα τα σενάρια”: οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Εν αναμονή, το Πεντάγωνο πρόκειται να στείλει “τις προσεχείς ημέρες” άλλους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να “καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO” και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την “σθεναρή υποστήριξη” των ΗΠΑ, στο Κίεβο.
Ωστόσο, όπως το Παρίσι, έτσι και το Βερολίνο επιμένει στη διπλωματική οδό προς μια “αποκλιμάκωση” της έντασης στην Ουκρανία, με τον Όλαφ Σολτς να επισκέπτεται τη Μόσχα τη Δευτέρα για μια συνάντηση με τον Πούτιν, το πιο πιθανό, στο ίδιο τραπέζι που κάθισε με τον Μακρόν.