Του Σπύρου Σιδέρη

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, στο κοινό δελτίο τύπου, που εξέδωσαν τα γραφεία τύπου του Πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου.

Ναι, είναι ιστορική γιατί για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ακόμα και οι Αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν συμμετείχαν στις εργασίες των διοικητικών οργάνων της Εκκλησίας, ασχέτως αν ανέβαζαν και κατέβαζαν Πατριάρχες κατά το δοκούν.

Ο εναγκαλισμός της Πολιτείας δια του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία, πέρα από άκρατο συντηρητισμό, υποδηλώνει και διάθεση για επιστροφή της πολιτειακής εξουσίας στην εξουσία ελέω Θεού.

Μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από μονάρχες για να δώσουν αίγλη στην αμφισβητούμενη εξουσία τους, καθώς φανερώνει δύναμη και στήριξη του Θεού προς κάποια ανθρώπινη ενέργεια και κυβερνά από ελέω Θεού δικαίωμα.

Όσο περνά ο χρόνος της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο και ο συντηρητισμός επιστρέφει και τα κύρια χαρακτηριστικά της παλιάς κοπής Δεξιάς είναι ολοφάνερα.

Έχοντας διασφαλίσει την στήριξη της Εκκλησίας ο Πρωθυπουργός, αφού συνεργάστηκε σε άριστο κλίμα με την ΔΙΣ, έλαβε το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου, κούνησε το δάχτυλο σε όσους υποδαυλίζουν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, δέχτηκε τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία. Δηλαδή αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από ποιον και πως άραγε, αλλά και τον νομοθετικό εξορθολογισμό και την επικαιροποίηση του πλαισίου του 1945, που αφορά τους κληρικούς.

Για να μην φέρει σε δύσκολη θέση ο Αρχιεπίσκοπος τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν θα γίνει καμιά επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών. Τώρα το ότι η κουρά μοναχών και ιερέων συνεχίζεται ακάθεκτη χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Όμως η Δεξιά του Κυρίου, δεν αρκείται στο ελέω Θεού δικαίωμα στην εξουσία. Η εξουσία διατηρείται μόνο αν οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν υπέρ της.

Όπως για παράδειγμα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) αλλά και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Τρεις κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την πληροφορία και την πληροφόρηση.

Η ΕΥΠ που παρακολουθεί και συλλέγει πληροφορίες, πολλές φορές παράνομα, και το ΑΜΠΕ με την ΕΡΤ που διαχέουν τις πληροφορίες και την ενημέρωση.

Κατά διαβολική σύμπτωση(θου κύριε) και οι τρεις υπηρεσίες, από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήκουν απευθείας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Καθόλου τυχαίο.

Όπως και καθόλου τυχαία δεν είναι η τελευταία εξέλιξη με την τροπολογία που ήρθε σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή, για την ΕΥΠ κι έχει ξεσηκώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης εναντίον της.

Η τροπολογία, αποψιλώνει την ΕΥΠ από εξειδικευμένα στελέχη ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών και τα μεταφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. Μ αυτό τον τρόπο αδειάζουν θέσεις στην Υπηρεσία Πληροφοριών, που θα καλυφθούν από άλλα στελέχη. Το ερώτημα που γεννάται είναι από ποια δεξαμενή άραγε θα καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις; Μήπως από τους αρίστους; Μήπως χτίζεται ένα νέο παρακράτος;

Όλη αυτή η προσπάθεια αν μη τι άλλο, θυμίζει επιστροφή σε χουντικές πρακτικές και κατάλυση κάθε δημοκρατικού θεσμού.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και είμαστε όλοι υπόλογοι και υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, για να μην βρεθούμε ένα πρωί, όχι με ένα τανκς στο κρεβάτι μας, αλλά περισσότερο φοβισμένοι και δέσμιοι σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς που θα αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.#menoumespeedy