Του Σπύρου Σιδέρη

Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στη Δικαιοσύνη, με την στοχοποίηση των θυμάτων ως θύτες, με την δίωξη δημοσιογράφων που βοήθησαν στην ανάδειξη της διαφθοράς στην πολιτική ζωή του τόπου και την εξαφάνιση υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών και επιχειρηματιών, μου έφερε στο νου τον Ιταλό Δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Για όσους δεν θυμούνται ο Ντι Πιέτρο ηγήθηκε της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

Η Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» ήταν μια εθνική δικαστική έρευνα για την πολιτική διαφθορά στην Ιταλία που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της λεγόμενης ” Πρώτης Δημοκρατίας ” και την εξαφάνιση πολλών πολιτικών κομμάτων.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών για εγκληματικές ενέργειες ορισμένοι πολιτικοί, βιομήχανοι και επιχειρηματίες έβαλαν τέλος στη ζωή τους μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της δικαιοσύνης. Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο ήταν ο κύριος δικαστικός παράγοντας που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα.

Ο Ιταλός δικαστής, που είχε περάσει και από την Αστυνομία, τα έβαλε με όλους και όλα σε μια προσπάθεια να πλήξει την διαφθορά στην χώρα του, αγγίζοντας υψηλά ιστάμενους στα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά και επιχειρηματίες.

Δεν τα κατάφερε όλα αλλά κατάφερε αρκετά ώστε να διωχθούν αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της διαφθοράς σε μια χώρα όπου η Μαφία λύνει και δένει.

Τα έβαλε ακόμα και με τον Καβαλιέρε, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πολιτικό και επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης ο οποίος έφτασε να κυβερνήσει τη χώρα ως Πρωθυπουργός.

Με τη σκέψη στον Ντι Πιέτρο, αναζήτησα κάποιον δικαστικό να έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να μπήξει το μαχαίρι βαθιά στη διαφθορά που επικρατεί στην Ελλάδα. Από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέχρι τους επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.

Κανείς. Ή σχεδόν κανείς, καθώς όποιος προσπαθούσε για κάτι, γινόταν αποδιοπομπαίος τράγος.

Κανείς που να κατάφερε να φέρει σε πέρας αυτές τις υποθέσεις δεν καταγράφεται στη μνήμη μου. Αλλά ούτε η αναζήτηση στο διαδίκτυο βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα μόνα που μπορείς να βρεις, είναι δημοσιεύματα για παραδικαστικά κυκλώματα, για επίορκους δικαστικούς και δημόσιους υπαλλήλους για την Προστασία του Πολίτη.

Βαρύγδουπες υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο, ενώ με την κωλυσιεργία σε άλλες κατάφεραν κατηγορούμενοι να μην διωχθούν λόγω παραγραφής του αδικήματος

Σίγουρα δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο, όμως δεν βρέθηκε ένας, έστω ένας, να σηκώσει ανάστημα και να αποδείξει ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή και δεν παρασύρεται από την εξουσία και τον πλούτο;

Ένας Ντι Πιέτρο για την Ελλάδα ρε γαμώτο.#menoumespeedy