Του Σπύρου Σιδέρη

Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, αρχής γενομένης με την έναρξη του νέου θρησκευτικού έτους με την εορτή της Ινδίκτου την 1η Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα τον Σεπτέμβριο, αρχίζει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και η επανεκκίνηση των κυβερνήσεων από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που φέτος έκλεισε 85 χρόνια παρουσίας.

Αν και η «πρωτοχρονιά» της Εκκλησίας πέρασε στα ψιλά, το πρωτάθλημα ξεκίνησε με εκπλήξεις και τα σχολεία με μάσκες και σελφ τεστ, η επανεκκίνηση της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός της στην οικονομία, άνοιξε τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Μπορεί να δήλωσε βέβαιος ο Πρωθυπουργός για εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, όμως οι εξαγγελίες από άλλες εποχές και η αποστροφή στην ομιλία του ότι θα συζητήσει απευθείας με την κοινωνία κι όχι με την αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο προοιωνίζουν προεκλογικό τοπίο.

Για άλλη μια φορά σε προστατευμένο περιβάλλον από τους δημοσιογράφους, με ερωτήσεις πάσες έτοιμες για γκολ, δεν έδωσε απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα.

Ούτε ερωτήσεις δόθηκαν στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, παρά μόνο στην Εφημερίδα των Συντακτών στο μέσο της συνέντευξης και στην Αυγή στο τέλος της.

Φυσικά ούτε λόγος για ερώτηση στο Documento και στην Δημοκρατία που τον αντιπολιτεύονται σκληρά, αφήνοντας να φανεί ξεκάθαρα πως αντιμετωπίζει την ελευθεροτυπία και μαζί τους πολίτες που πρέπει να ενημερωθούν.

Απ’ όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου προσωπικά κράτησα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας 5ετούς διάρκειας με τις ΗΠΑ, το ότι δεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο γιατί δεν θα συμπέσουν οι επισκέψεις τους στη Νέα Υόρκη και η εμμονή στη συνεργασία των δομών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δεν έχει νόημα να αναφερθώ στις οικονομικές εξαγγελίες που αφορούν το 2022. Είναι πολύ μακριά σε πολιτικό χρόνο και αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε πενταετή βάση. Μέχρι τώρα η συμφωνία αυτή που αφορά όπως λέγαμε παλιά τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, χάνεται το πλεονέκτημα της πίεσης προς την Αμερικανική κυβέρνηση σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση με την Τουρκία ή προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή, αν δεν έχει ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη, είναι άστοχη και επικίνδυνη. Άστοχη γιατί το γεωπολιτικό σκηνικό είναι υπό διαμόρφωση στην περιοχή και δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως θα είναι σε ένα ή δυο χρόνια και τι ρόλο θα έχουν οι ΗΠΑ σ αυτό.

Επικίνδυνο γιατί αποδυναμώνει διαπραγματευτικά την Ελλάδα έναντι των ΗΠΑ, καθώς για πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να σπάσει την συμφωνία χωρίς να έχει σημαντικά προβλήματα.

Όσον αφορά την απουσία συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός γιατί δεν συμπίπτουν τα προγράμματα επίσκεψης τους για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη προκαλεί ερωτηματικά.

Η Υψηλή Εβδομάδα όπως αποκαλείται η περίοδος κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισκέπτονται την αμερικανική μεγαλούπολη, είναι συγκεκριμένη. Όλοι τότε βρίσκονται εκεί. Πως δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου; Τι συνέβη και δεν θα συναντηθούν; Έγινε προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και πήρε αρνητική απάντηση ή έγινε το αντίθετο; Πάνε σχεδόν δυο χρόνια χωρίς συνάντηση των δυο μερών και η ΓΣ του ΟΗΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που όπως όλα δείχνουν θα πάει χαμένη.

Τέλος ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη υγεία και τους υγειονομικούς από τη ΔΕΘ, ήταν ξεκάθαρος ότι ο σχεδιασμός του είναι η είσοδος των ιδιωτών στην υγεία. Δηλαδή όλοι αυτοί που δεν στήριξαν το υγειονομικό σύστημα κατά την περίοδο της πανδημίας, θα πάρουν τον «αφρό» των νοσηλειών και των εργαστηριακών ελέγχων. Εκεί που είναι το χρήμα δηλαδή.

Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να δίνει αρκετά, από το 2022 στους πολίτες. Όμως τα περισσότερα θα τα πάρουν οι ιδιώτες και οι Αμερικανοί.

Η αίσθηση που μου προκάλεσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είναι ότι κάνει τις τελευταίες του κινήσεις, παροχολογία και κλείσιμο συμφωνιών για να πάει σ’ εκλογές. Δεν μου φαντάζει καθόλου απίθανο πριν το τέλος του 2021 να έχουμε εκλογική αναμέτρηση, εφ’ όσον βέβαια το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Εξάλλου επιθυμεί αυτοδυναμία όπως είπε, ειδάλλως θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, «εκβιάζοντας» τους πολίτες εμμέσως πλην σαφώς, σε μια περίοδο όπου η αντιπολίτευση ακόμα ψάχνεται.