Η Ιωάννα Λιούτα στην ΕΡΤ3 102 fm και στον Δ.Καραμαούνα

ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ για ψίχουλα

 

Ο κ.Σταϊκούρας ”μπινελίκωσε της ”Τράπεζες”! «Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω» είπε ο Υπουργός

Οι τράπεζες παρουσίασαν ένα σχέδιο που, όπως ανέφεραν στον υπουργό, εξαντλεί τις δυνατότητές τους και έχει την έγκριση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, το οποίο θα καλύψει περίπου 30.000 δανειολήπτες.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει για ένα πρόγραμμα για 50.000 δανειολήπτες με περισσότερα από 75.000 δάνεια.

Τι θα στοίχιζαν σύμφωνα με την Morgan Stanley στις ελληνικές Τράπεζες οι προτάσεις της Κυβέρνησης:

I. Στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών στα στεγαστικά δάνεια:

Αφορά το 3,5% περίπου του συνόλου των στεγαστικών δανείων . και η επιβάρυνση στα καθαρά κέρδη του 2023 θα ήταν μικρότερη από 1%

II. Τέλη και προμήθειες:

Οι προμήθειες αποτελούν το 20% – 23% των συνολικών λειτουργικών εσόδων των Τραπεζών.Με κάθε 0,01% μείωση στις προμήθειες συνεπάγεται περίπου 1% λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες

III. Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων:

Κάθε 5% μεταβολή των επιτοκίων των καταθέσεων για το 2023 έχει ως αποτέλεσμα – 1,5% – 2% επίπτωση για τα κέρδη του 2023.

Οι κκ.Μητσοτάκης και Σταικούρας καμώνονται τους θυμωμένους με τις τράπεζες, οι οποίες συσσωρεύουν κέρδη,την ώρα που οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα με την αύξηση των επιτοκίων-αφού πρώτα τις διαβεβαίωσαν στο Λονδίνο- ότι δεν θα προχωρήσουν σε έκτακτη φορολόγηση.

Με νόμο της Κυβέρνησης Παπαδήμου οι Τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους και καμία Κυβέρνηση δεν το άλλαξε

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα κόκκινα δάνεια τον Μάρτιο του 2022 ανήλθαν σε 17,7 δις. ευρώ μειωμένα κατά 91 δις. ευρώ τον Μάρτιο του 2016.

Κέρδη της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.