Της Βούλας Κεχαγιά

“Στα δυόμιση χρόνια που είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι μέρες του εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες”. Η φράση ανήκει ως γνωστόν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ειπώθηκε στο briefing για να αιτιολογήσει την πρωθυπουργική απουσία στα Ζαγοροχώρια την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού χτυπούσαν κόκκινο δείχνοντας πως η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει.

Η συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε να προκαλέσει απλώς θυμηδία εάν δεν αφορούσε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για τη χώρα που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Την ώρα που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες φωτογραφίες του πρωθυπουργού από τις διακοπές και τα τριήμερες εξορμήσεις του πολλές από τις οποίες και με ημίγυμνες πόζες είναι εξοργιστικό πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει να κάνει το μαύρο άσπρο λέγοντας με άνεση ψέματα που υποτιμούν τον πολίτη.

Προφανώς κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει ανάγκη από ολιγοήμερη ξεκούραση ή από μία μικρή απόδραση τις ημέρες των γιορτών. Οι πολιτικοί και δη οι κυβερνώντες επιβάλλεται να διαθέτουν  στον εαυτό τους στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, να φορτώνουν τις μπαταρίες τους και να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

Το γεγονός όμως πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποδράσει στην Αρίστη την ώρα της κορύφωσης της πανδημίας δείχνει κάτι πιο σοβαρό. Είτε ότι το μέλημα της κυβέρνησής του δεν είναι η πανδημία, κάτι που είχε φανεί και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η περίφημη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα είτε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της εκθέσεις με αναλυτικά στοιχεία για την έκρηξη των κρουσμάτων-το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των ίδιων των επιστημόνων- αδιαφόρησε και άφησε τη διαχείριση της κρίσης στον αυτόματο πιλότο. Με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει την ίδια μέρα που ανακοίνωσε τα μέτρα πάνω στα μέτρα ότι η εξέλιξη της πανδημίας επιτρέπει αισιοδοξία!

Την ίδια αδιάφορη στάση ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στο θέμα με τα προληπτικά τεστ ελέγχου του κορωνοϊού. Αντί να διαθέσει έστω για ένα περιορισμένο διάστημα δωρεάν μοριακά τεστ ή να επιβάλει μείωση των τιμών τους, αφήνει στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων να διατηρούν τις τιμές στα ύψη λέγοντας και πάλι ψέματα ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν διατίθενται δωρεάν τεστς.

Την ώρα που τα 60 ευρώ του μοριακού για έναν μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο είναι περίπου το 1/10 του μηνιάτικού του. Αλλά πώς το είπε ο κ. Γεωργιάδης; Αν διαθέσει το κράτος δωρεάν ράπιντ τεστ θα χρεοκοπήσει λησμονώντας πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και η ηθική χρεοκοπία.#menoumespeedy