Του Σπύρου Σιδέρη
Αρέσκεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί του αριθμούς κατά το δοκούν διαμορφώνοντας μια εικόνα που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια ή καλύτερα οι αριθμοί λένε την αλήθεια σύμφωνα με αυτά που θέλει όποιος τους χρησιμοποιεί, μέσα από μια δημιουργική λογιστική.
Το είδαμε κατά κόρον την περίοδο της πανδημίας σε διάφορους τομείς. Από την οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών, που με απόφαση της κυβέρνησης έκλεισαν τα μαγαζιά τους, έως τα επιδόματα για όσους βρέθηκαν εκτός εργασίας λόγω των λοκντάουν κι από τα ποσοστά των εμβολιασμών στην χώρα, έως τα ποσοστά των θανάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Δεν είναι άγνωστη η δημιουργική λογιστική στην πολιτική ζωή του τόπου, πολλώ δε στη συντηρητική παράταξη με το αλησμόνητο 0+0=14 του πατρός Μητσοτάκη, όταν το 1993 εξηγούσε στους εργαζόμενους ότι αν πάρουν αύξηση 0% το πρώτο εξάμηνο και 0% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δουν αύξηση στους μισθούς τους 14%.
Φυσικά δεν ήταν μόνο η Νέα Δημοκρατία που χρησιμοποίησε τη δημιουργική λογιστική για να αλλάξει την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Τα μαγειρέματα των κυβερνήσεων Σημίτη για την είσοδο στην ΟΝΕ, τα μαγειρέματα στο χρέος της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και την χειραγώγηση των αριθμών στις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μας έχει εκπλήξει με την φαντασία της στη δημιουργική λογιστική.
Οι εκπλήξεις αυτές μόνο ευχάριστες δεν είναι συνήθως. Αλλιώς δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα αυτά τόσο στην πανδημία όσο και στην οικονομία, που προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση ότι τα έχει καταφέρει εκπληκτικά και για όλα φταίνε οι πολίτες.
Κι αυτό φαίνεται στις συγκρίσεις που χρησιμοποιούσε το επιτελικό κράτος για να μας πείσει ότι στην Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς. Σε κάθε ενημέρωση για την πανδημία τα γραφήματα με χώρες της ΕΕ που είχαν χειρότερα αποτελέσματα από την χώρα μας γίνονταν φλάμπουρα της κυβερνητικής επιτυχίας.
Το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία είχαν γίνει το κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, ενώ η Ελλάδα πρωτοστατούσε στην άριστη εικόνα της διαχείρισης της.
Όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης για την οικονομία που πήρε η κυβέρνηση, είχαν γίνει, σύμφωνα με την ίδια, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τουλάχιστον έλεγε η κυβέρνηση που πάλι κράδαινε γραφήματα δημιουργικής λογιστικής στις εμφανίσεις των υπουργών και του Πρωθυπουργού, κατακεραυνώνοντας την αντιπολίτευση που διαφωνούσε.
Είναι τόσες πολλές οι παραποιήσεις των αριθμών που χάθηκε η μπάλα, ακόμα και σ΄ όσους ζουν και αναπνέουν με τις στατιστικές και τους αριθμούς.
Σήμερα αυτή η δημιουργική λογιστική κάνει την εμφάνιση της με τους αριθμούς για τους εμβολιασμούς.
Αύξηση 185% στα ραντεβού για εμβολιασμό γράφουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Η επιτυχία συνεχίζεται. Η δημιουργική λογιστική και πάλι κάνει το θαύμα της, χωρίς βέβαια να σκέφτεται κανείς ότι το 1 (ένα) αν γίνει 3 (τρία) τότε έχουμε 200% αύξηση.
Όμως οι σκληροί αριθμοί λένε την αλήθεια απλά κοιτάζοντας τους. Είμαστε πολύ πίσω στους εμβολιασμούς σε σύγκριση με τις χώρες που πριν ένα χρόνο ήταν το κακό παράδειγμα για το κυβερνητικό αφήγημα και πολύ μπροστά στα κρούσματα και τους ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών με τις αντίστοιχες χώρες.#menoumespeedy