Η Ιωάννα Λιούτα στον Flash 99,4 fm και στην Βασιλική Πολίτου

Η Ιωάννα Λιούτα στον Flash 99,4 fm και στην Βασιλική Πολίτου για πλαφόν και αμόλυβδη ανέφερε:

 

Tο πλαφόν θα τεθεί από τις 15 Φεβρουαρίου,στο τέλος του χειμώνα και μόνο όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες και
εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.

θα ανασταλεί, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες, οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο

Tο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ στην ενέργεια εκτινάχθηκε κατά 157,7% στα 546,5 δισ. ευρώ, καθώς πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 212,1 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές στην ενέργεια σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 137,2% στα 698,2 δις. ευρώ.

Στην Ελλάδα η αμόλυβδη βενζίνη και είναι σταθερά η ακριβότερη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για τα κέρδη των HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil, θα πλησιάσουν το μυθικό ποσό των 5,3 δισ. ευρώ για το 2022-2023 Η πολύ υψηλή κερδοφορία αφορά στο περιθώριο διύλισης, δηλαδή στο κέρδος που αποκομίζουν τα διυλιστήρια από την παραγωγή προϊόντων πετρελαίου και ειδικότερα, από τη διαφορά τιμής μεταξύ αργού πετρελαίου και προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ κ.α.)
Οι δύο καθετοποιημένοι όμιλοι διυλιστηρίων ταυτόχρονα ελέγχουν τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και τα μεγάλα δίκτυα πρατηρίων στη λιανική.
Η τιμή του brent υποχωρησε το τελευταίο διάστημα περισσότερο από 35%. Όμως οι τιμές στην Ελλάδα μειώθηκαν στο 16%
Ενώ στις αρχές Ιουνίου, η τιμή του πετρελαίου brent, έφτασε πολύ ψηλά στα 122 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές στην ελληνική αγορά, εκτινάχθηκαν στα 2,4 ευρώ το λίτρο.