loverdos samaras venizelos

Ολοκληρώθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου με τίτλο “Απόπειρα Δολοφονίας” στο οποίο κατά κύριο λόγο περιγράφει τα συναισθήματα που είχε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης Novartis. Στο πλευρό του κατά την παρουσίαση, βρέθηκαν ο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν με την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και στήριζαν εξαρχής το αφήγημα περί “σκευωρίας”. Γιατί μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, αλλά όπως φαίνεται, αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Αλλά ας δούμε τα πράγματα λίγο καλύτερα.

Σαμαράς, Βενιζέλος, Λοβέρδος και μια ιστορία που δεν τέλειωσε ακόμα

Οι παραδοχές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν κοινές, καθώς και οι 3 χαρακτήρισαν την υπόθεση Novartis “σκευωρία” αλλά και πως, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, «ήρθαμε κοντά γιατί αγωνιστήκαμε από κοινού ενάντια σε κοινούς αντιπάλους». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια έσπευσε να προσυπογράψει τα λεγόμενα του πρώην Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για μια ομιλία που «θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση των Σαμαροβενιζέλων». Να υπενθυμίσουμε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ καθώς η πρόεδρος του, Φώφη Γεννηματά, δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας γεγονός που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να αποδεχτεί.

“Ο τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου είναι “Απόπειρα Δολοφονίας”. Δεν θέλω να εκληφθεί ο τίτλος ως απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, δεν είναι απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, είναι απόπειρα δολοφονίας, τελεία, κυριολεκτικά. Γιατί, η εξόντωση στην οποία στόχευαν οι σκευωροί και οι συνεργοί τους δεν ήταν εξόντωση μόνον πολιτική ή μόνον ψυχική, ήταν και εξόντωση, εν τέλει, σωματική”, ξεκίνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να λέει, χρησιμοποιώντας τον λόγο έντεχνα, ως γνωστός ρήτωρ.

Αυτή η άτυπη συμμαχία, χωρίς την έγκριση των πολιτικών αρχηγών, ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, ενώ φαινομενικά φαίνεται να εξυπηρετεί μια βασική σκοπιμότητα: Την εξιλέωση των τριών πολιτικών ανδρών, οι οποίοι αρχίζουν να αγχώνονται για το πολιτικό τους μέλλον, αφού ακόμα και μέσα στα κόμματα τους, έχουν αρχίσει να χάνουν την δυναμική τους. Στην Νέα Δημοκρατία για την ώρα, την κατάσταση ελέγχει η “μητσοτακική πτέρυγα”, η Γεννηματά αποστασιοποιήθηκε από τα όσα γράφονται στο βιβλίο του Λοβέρδου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να μην μπορεί να αντέξει πως ο χώρος του τον “άδειασε”.

Γιατί πέρα από όλα τα υπόλοιπα αυτό που φαίνεται να είναι κοινό ανάμεσα και στους τρεις άνδρες είναι η αλαζονεία, η ακατανίκητη δίψα για εξουσία, αλλά και η επιλογή συνεργασίας με τον οποιονδήποτε, προκειμένου να ξεπλύνουν το όνομα τους.

Η υπόθεση Novartis ήταν η “απόπειρα δολοφονίας του Λοβέρδου” οπότε ο Λοβέρδος σκέφτηκε να δείρει τον Τσίπρα

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να υπερασπιστεί την υπόληψη του Ανδρέα Λοβέρδου, έκανε λόγο για “απόπειρα δολοφονίας” εις βάρος του. Αυτό όμως που ξέχασε να πει ήταν η ευθεία παραδοχή της επιθυμίας του πρώην υπουργού μέσα από το βιβλίο του, να βιαιοπραγήσει σε βάρος του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

“Γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα να τον δείρω. Κυριολεκτώ. Την οργάνωσα, μάλιστα, λίγο στο μυαλό μου. Θα επεδίωκα, σκεφτόμουν, να διασταυρωθώ μαζί του, όταν θα ερχόταν στην αίθουσα της Βουλής για να μιλήσει και τότε θα του έσπαγα τη μύτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Σοβαρολογούσα”, γράφει χαρακτηριστικά, ενώ μάλιστα λέει πως οι συνεργάτες του ήταν αυτοί που τον εμπόδισαν να κάνει τις σκέψεις του πράξη. Και εδώ βρίσκεται το παράλογο της υπόθεσης.

Γιατί κανένας άνθρωπος ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται “δημοκράτης” και γνωρίζει το πολιτικό παιχνίδι, όσο και αν το επιθυμεί και αν νιώθει “αδικημένος”, δεν επιλέγει να πράξει βίαια κατά κανενός, πόσο μάλλον να το ανακοινώνει δημόσια. Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος στο παρελθόν έχει “δολοφονήσει χαρακτήρες” και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα του άρεσε αν οι οικογένειες και οι ίδιες οι οροθετικές κοπέλες που είχε διαπομπεύσει άδικα χωρίς κανένα στοιχείο τον λιντσάραν στον εργασιακό του χώρο.

Και φυσικά η συγκεκριμένη υπόθεση και το κακό που είχε προκαλέσει σε τόσους πονεμένους ανθρώπους, δεν έχει καμία σχέση με μια υπόθεση για την οποία υπήρχαν στοιχεία και η οποία ακόμα εξετάζεται. Αλλά μάλλον για τον κ. Λοβέρδο και τους υποστηρικτές του, τα πάντα είναι αποδεκτά όταν αφορούν τους ίδιους, όταν έχουν τη δύναμη μπορούν να γράφουν και να κάνουν ό,τι γουστάρουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Και οι 3 άνδρες ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, έχουν παρεκτραπεί, ανήμποροι να ελέγξουν το θυμικό τους, καθώς για αυτούς η εξουσία είναι το παν. Αλλά εντέλει, όσο κι αν προσπαθήσουν να βρουν στήριξη ο ένας στον άλλον, όσο κι αν προσπαθήσουν να επιβιώσουν πολιτικά, η αλαζονεία και τα πεπραγμένα τους, δεν αλλάζουν. Γιατί για ακόμα μια φορά βρήκαν τον τρόπο να υπενθυμίσουν στον κόσμο το ποιόν τους. Και ο κόσμος μπορεί να ξεχνά συχνά, αλλά κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται ποτέ.

 

Άννα Σαϊνίδου