Λιούτα: H στεγαστική πολιτική του κράτους είναι ανύπαρκτη.

Σχόλιο της  Ιωάννας Λιούτα: (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25,πολιτικός επιστήμονας)

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: στην Ελλάδα ο συνδυασμός ακριβών ενοικίων και χαμηλών μισθών είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.H στεγαστική πολιτική του κράτους είναι ανύπαρκτη.

Το ΔΝΤ δεν είναι αμέτοχο στην φτωχοποίηση των Ελλήνων και έχει συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιβάρυνση των ασθενέστερων:μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογίας ,ανεργία,πτωχεύσεις νοικοκυριών, αύξηση τιμών σε αγαθά και ενέργεια κα.

Οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές :

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αξιοποιούν την επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, με το πρόγραμμα”Εξοικονομώ Κατοίκων”, ζητούν υψηλότερο μίσθωμα μετά την ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους.Οι υποψήφιοι ενοικιαστές έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά ενοίκια έως και 50% σε σχέση με την πρότερη κατάσταση.

-Πολλά ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες διέθεταν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις -με υψηλέςχρεώσεις- αρνούνται να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση,διότι αναμένουν να επανέλθει η τουριστική κίνηση και να αυξηθεί η ζήτηση για μισθώσειςακινήτων μικρής διάρκειας Μισθώσειςπου θα τους αποφέρουν υψηλά κέρδη – η αδιαφορία των Κυβερνήσεων Αποτέλεσμα αυτών είναι να καλούνται εργαζόμενοι με μισθό534 ευρώ να πληρώσουν δυάρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 550 ευρώ.