Η Ιωάννα Λιούτα προσκεκλημένη στο ραδιόφωνο της  ΕΡΤ3 και στον Δημήτρη Καραμαούνα μίλησε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα :

Χιλιάδες νοικοκυριά νοικοκυριά σε όλη την χώρα θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα,με ελάχιστη ή και καθόλου θέρμανση  λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου,του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οικονομική κρίση  και συνεχόμενες ανατιμήσεις  έχουν επιτείνει ένα μεγάλο  ζήτημα   το οποίο σχετίζεται με το συνδυασμό υψηλού ενεργειακού κόστους, χαμηλού εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οι αυξήσεις των τιμών θα ωθήσουν  ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στον κίνδυνο να διακόψουν την παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω οικονομικής δυσχέρειας.Οι απλήρωτοι λογαριασμοί πληθαίνουν Οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και οι λογαριασμοί να αυξάνονται δυσανάλογα.Είναι όμως πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης, που αποστολή της είναι να υπηρετεί και να διευκολύνει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.  Η προστασία και η ανακούφιση των πολιτών. δεν την αφορά.

.Οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα  θα ξεπερνούν το 1,15 και στα νησιά το 1,20 . Η  αύξηση των μέγιστων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης είναι 52.9%και διαμορφώνεται σε 1,30 ευρώ το λίτρο, από 0,85 ευρώ πέρυσι. Επισημαίνεται  ότι οι μικρότερες  τιμές αφορούν τις τιμές διάθεσης στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις της χώρας  και για μεγάλες ποσότητες, ενώ οι μέγιστες τιμές αφορούν μικρές ποσότητες ,την επαρχία  και  νησιωτικές περιοχές.Οι μέγιστες είναι οι τιμές  στις οποίες θα κληθούμε οι περισσότεροι να πληρώσουμε προκειμένου να ζεσταθούμε

Η παρέμβαση της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκής.

Από την αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι είναι παροδικό το ράλι των τιμών στην ενεργεια μέχρι την παραδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα ότι δεν χωρεί πλέον αισιοδοξία, περί παροδικότητας της ενεργειακής κρίσης, πέρασε ούτε  ένας μήνας .Η παρέμβαση της Κυβέρνησης  φτωχή :

-πρόσθετα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των απωλειών από τις αυξήσεις  στα τιμολόγια του ηλεκτρικού  ρεύματος

– επέκταση  των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη των πολιτών στο επίδομα θέρμανσης.

 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις, τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, αλλά και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.