ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πανδημία έδωσε την χαριστική βολή .Είμαστε σε μία οικονομική δίνη εδώ και πολύ καιρό. Από το 2010 η πτώχευση είναι πολύ βαθιά.Το 5ο μνημόνιο, είναι εδώ, με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.Έρχεται μία σκληρή λιτότητα τουλάχιστον μέχρι το 2025. Είχαμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που είναι ένα 5ο μνημόνιο καθώς προδιαγράφει μία σκληρή λιτότητα μέχρι το 2025 της τάξεως του 4% του ΑΕΠ..Οι πολίτες υποφέρουν και θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο
Το δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία: σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛΣΤΑΤ) το 46,5% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι δεν τα βγάζουν πέρα, δανείζονται για να πληρώσουν καθημερινά έξοδα, για είδη πρώτης ανάγκη,ς από φίλους, συγγενείς και πιστωτικές κάρτες.
Τα έσοδα από τον Τουρισμό δεν θα είναι τα αναμενόμενα .Το 2019 τα έσοδα ήταν 18 δισ.ευρώ. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις εκτιμούν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 40% του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο είχε έσοδα 790 εκατ, ευρώ ,ενώ τον Ιούνιο του 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 2,5 δισ.Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι μεγάλες, από τα συνεχόμενα lockdown, χωρίς να πάρει ουσιαστικά κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την θωράκιση της χώρας.Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην οικονομία γενικά, η παρέμβαση της ήταν φτωχή έως ασήμαντη.Το Μέρα 25 από την αρχή της πανδημίας έχει προτείνει διαγραφές χρεών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να μην υπάρξει μπαράζ λουκέτων στην αγορά Η Κυβέρνηση αντί να κουρέψει τα χρέη κουρεύει τους μισθούς
Μικρές προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις και αναστολές χρεών είναι ασπιρίνες για επιχειρήσεις που έχουν βγει από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μπαίνουν σε ένα νέο κύκλο που κανείς δεν γνωρίζει πότε και με ποιο τρόπο θα κλείσει.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι Τράπεζες λαμβάνουν τεράστια ποσά ενίσχυσης από την ΕΚΤ, λόγω της πανδημίας, για να διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία .Με τα επίσημα στοιχεία τον Ιούλιο, οι ελληνικές τράπεζες, είχαν λάβει 46,9 δισ. ευρώ ,με αρνητικό επιτόκιο από -1% έως – 0,5%.. Οι Τράπεζες ,δηλαδή, επιδοτούνται για να δανειοδοτηθούν, με ένα ποσό, που είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρα. Ποσά τα οποία δεν βλέπει η πραγματική οικονομία.
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Εύβοιας το σύνολο των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί, ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα και αποτελούν το 74,1% της συνολικής καμένης έκτασης.
Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο:
– Φυσική Αναδάσωση
– Καμία αλλαγή χρήσης στα καμένα για 30 χρόνια για οποιονδήποτε λόγο
– Καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά
Η κοινότητα δεν κερδίζει τίποτα από αυτή την παραγωγή της αιολικής ενέργειας. Εμείς ως ΜεΡΑ25 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, εδώ και 2 -2,25 χρόνια, για πάρα πολλές ανεμογεννήτριες αλλά στη μέση του Αιγαίου Πελάγους. Πλωτές, μακριά από τα νησιά, μακριά από το οπτικό πεδίο του κόσμου, των τουριστών, εκεί όπου οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί, που πνέουν συνέχεια. Αυτή η ενέργεια θα ήταν και δωρεάν και δε θα γινόταν εις βάρος του περιβάλλοντος.