Του Γιώργου Παππά

26 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 -και μάλιστα αυτούς τους συγκεκριμένους 26 μήνες-

-όπου το δημόσιο χρέος της χώρας μας εκτοξεύθηκε και κατέχει πλέον παγκόσμια πρωτιά (237% του ΑΕΠ) έχοντας σκαρφαλώσει στα 349 δισεκατομμύρια ευρώ.

-όπου είχαμε την πρωτιά σε διάρκεια lock down ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς “κατακτούμε”-στη “μαύρη λίστα” του covid 19 – και τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε απώλειες ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αυτά τα 2 χρόνια και 2 μήνες, όπου

-η Ελλάδα κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφοντας την ακριβότερη μεσοσταθμική τιμή μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

-όπου πλασάρεται στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, τόσο στην ανεργία των νέων (30,8%) όσο και στην ανεργία επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

-όπου καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη μεταβολή του κατώτατου μισθού (0%), ενώ αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκε την τελευταία διετία (κατά περίπτωση) από +2% μέχρι και +20%, αυτά, λοιπόν, τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις 11 Ιουλίου του 2019 έως τις 11 Οκτωβρίου του 2021,

-όπου -πέρα από τα παραπάνω- η ακρίβεια καλπάζει, οι δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται, η αγοραστική δύναμη μειώνεται ραγδαία, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία περισσεύουν, ο γκεμπελισμός ξεχειλίζει κι η Δημοκρατία συρρικνώνεται,

η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη -σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC του κ. Γεράκη που παρουσιάστηκε χθες στον ΑΝΤ1- επιβραβεύεται για τη διακυβέρνησή της και αυξάνει την εκλογική της επιρροή κατά 1,15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019, φτάνοντας στο δημοσκοπικό 41%.

Επιβραβεύονται -ακόμη- για την αντιπολίτευσή τους, λιγότερο το ΚΚΕ (+1,2%) και περισσότερο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (+1,8%), κρατάνε τα ποσοστά τους ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25, όπως και συνολικά τα λοιπά εκτός Βουλής κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που καταγράφει απώλειες, 4 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 27,5%, χάνοντας δηλαδή πάνω από 14% των ψηφοφόρων του, περίπου 1 στους 7 απ’ όσους τον είχαν εμπιστευθεί στις εκλογές του 2019.

Λογικό. Απολύτως. Δε νομίζετε; Αυτό δε βλέπετε κι εσείς γύρω σας;#menoumespeedy

* Ο Γιώργος Παππάς είναι Χημικός Μηχανικός πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου