ισότητα

Ακόμα μία «πρωτιά» παίρνει η χώρα μας, αυτήν τη φορά για την ανισότητα των φύλων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ιστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για θέματα ισότητας των φύλων.

Tα απογοητευτικά αποτελέσματα της έκθεσης

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, με 52,2 στους 100 πόντους, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Το σκορ της Ελλάδας είναι 15,7 πόντους κάτω από το ευρωπαϊκό.

Σύμφωνα τις μετρήσεις που είχαν ξεκινήσει από το 2010, η βαθμολογία της αυξήθηκε κατά 3,6 πόντους. Η σημαντικότερη αύξηση που σημειώθηκε είναι αυτή του 2017, (μετά από την θεσμοθέτηση του σύμφωνου συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου). Παρόλα αυτά, η κατάταξή της παραμένει η ίδια από το 2010.

Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθούν η η Ουγγαρία, η οποία συγκέντρωσε 53.0 πόντους, η Ρουμανία, η οποία συγκέντρωσε 54.4 και η Σλοβακία η οποία συγκέντρωσε 55.5.

Μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, δεν είναι λίγα τα κινήματα που αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με ζητήματα όπως της έμφυλης βίας αλλά και της αποδοχής των διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης, η χώρα μας βρίσκεται πάρα πολύ πίσω όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ανάγκη για την διασφάλιση της ισότητας των φύλων φαίνεται να είναι επιτακτική. Ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που όλες οι κοινωνικές ομάδες φαίνονται να είναι πιο ευάλωτες, πρέπει να μην ξεχνάμε πως η ισότητα των φύλων πρέπει να είναι κάτι το αυτονόητο.

Άννα Σαϊνίδου