Σε μια χώρα όπως η δική μας, με τα συγκεκριμένα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά αλλά και υπό τις δεδομένες γεωπολιτικές συνθήκες, θα ήταν εύλογο να θεωρούνται τα νησιά η άμεση και σταθερή προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Η αλήθεια όμως κείται μακράν από αυτή την πεποίθηση κι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε όσα είδαμε και ακούσαμε από τους νησιώτες με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη κατά την πολυήμερη ναυτική περιοδεία στα νησιά μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αντικρίσαμε την ομορφιά του Αιγαίου Πελάγους και αισθανθήκαμε περηφάνια για την εφευρετικότητα και το πείσμα των νησιωτών, όμως αυτά δεν αρκούν και είναι ώρα για πράξεις και έργα που θα στηρίξουν τη νησιωτικότητα, που θα στηρίξουν τους νησιώτες, για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και με την ελπίδα ζωντανή για το μέλλον.
Η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών ήταν λεπτομερής και μπορέσαμε να την επιτύχουμε καθώς οι ίδιοι οι πολίτες μας μετέφεραν τα καθημερινά και άλυτα προβλήματά τους αλλά και εμείς οι ίδιοι τα διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι επιβεβαιώνοντας όσα ήδη γνωρίζαμε. Πρώτο και κύριο, το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών και εν γένει της μεταφοράς. Παρά τη σπουδαία παρακαταθήκη του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που με πρωτοβουλία του καθιερώθηκε το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, η κυβέρνηση σήμερα απαξιώνει αυτή τη σπουδαία θεσμική πρωτοβουλία μειώνοντας τη συχνότητα πληρωμών και καθυστερώντας την έγκαιρη καταβολή των ποσών. Πώς θα στηρίξουμε τους νησιώτες όταν δεν μπορεί το κράτος να τους εξασφαλίσει μια ισότιμη μεταχείριση στις προσωπικές τους μετακινήσεις αλλά και στις μεταφορές προϊόντων και καυσίμων; Για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι των νησιών, είναι άμεση η ανάγκη να γίνουν οι καταβολές με βάση το μεταφορικό ισοδύναμο, που σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμούν από το 2022 και, όπως διαφαίνεται, το σπουδαίο αυτό μέτρο τείνει προς κατάργηση από το 2025. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.
Σε όλη τη χώρα διαπιστώνονται σοβαρότατες ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στα νησιά λοιπόν το πρόβλημα αυτό παρατηρείται ακόμα εντονότερο είτε λόγω έλλειψης υποδομών είτε λόγω σοβαρότατης υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό αλλά και τεράστιων προβλημάτων στο ΕΚΑΒ και στις διακομιδές ασθενών. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπήρξε πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία μέσω της κατάθεσης τροπολογίας για την ενίσχυση των γιατρών μας, που θα μπορούσε να φέρει άμεσα και δραστικά αποτελέσματα. Το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και η φυγή των νέων από την επαρχία, και ιδιαίτερα από τα νησιά, είναι γνωστό στην Πολιτεία και παρά τις δεσμεύσεις για λήψη πρωτοβουλιών προς αναχαίτιση και αντίστροφη του φαινομένου, στην πράξη δεν λαμβάνεται απολύτως κανένα μέτρο για να ανακουφιστούν οι πολίτες της νησιωτικής χώρας από τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης.
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι ένα άλλο μεγάλο αγκάθι και αποτελεί τροχοπέδη για τη στελέχωση των νησιών με γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Τμήματα πανεπιστημίων οδεύουν προς οριστικό κλείσιμο, σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από τις σχολικές μετακινήσεις, με τους μαθητές να επωμίζονται δυσανάλογο κόστος για να εξασφαλίσουν μια ευκαιρία στην μάθηση, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας χωρίζονται από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον τους. Αναφέρω ακροθιγώς μόνο μερικά από τα ζητήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί που κρατάνε τα νησιά μας ζωντανά. Όμως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πώς ακριβώς μεταφράζεται η ζωντάνια των νησιών μας και ποια είναι η μεγάλη σημασία της για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί και ασκεί μια κυβερνητική πολιτική κατ’ ουσία εχθρική προς τον κάτοικο των νησιών, την ίδια ώρα που υπάρχει ισχυρότατη φημολογία για απόσυρση στρατιωτικού υλικού από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με σκοπό την αποστολή στην Ουκρανία, στην απέναντι όχθη ο εξ ανατολών γείτονας διαμορφώνει τις γενιές του μέλλοντος εισάγοντας από το επόμενο κιόλας έτος στα σχολικά του βιβλία τη «θεωρία» της «Γαλάζιας Πατρίδας», που θα διδάσκεται ύστερα από σύσταση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Θεωρώ λοιπόν πως είναι άμεση η ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες-τομές που θα δώσουν στα νησιά μας και στους κατοίκους τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν όπως τους αξίζει. Η ώρα για έργα είναι τώρα. Έτσι λοιπόν πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και να ενισχυθεί, να εξασφαλιστεί η ισότιμη και αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με επενδύσεις σε υποδομές αλλά και με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, να ενισχυθεί η Παιδεία με προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα διευκολύνονται να παραμείνουν στα νησιά μας, όπως και οι γιατροί, μέσα από κρατικές παρεμβάσεις που θα γίνουν για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Μόνο επενδύοντας σε κρατικές υποδομές και παροχές στα νησιά μας η ζωή των κατοίκων γίνεται αξιοβίωτη και ανοίγει ο δρόμος και σε άλλους ανθρώπους να επιλέξουν να χτίσουν ένα μέλλον σ’ αυτά, κάτι που θα έχει τεράστιο μακροπρόθεσμο όφελος τόσο μέσω της επίτευξης της αποκέντρωσης όσο και της ενίσχυσης του πληθυσμιακού στοιχείου των νησιών μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας συνολικά.
* Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός