Της Βούλας Κεχαγιά

“Η χώρα χρειάζεται στο τιμόνι κάποιον που να εμπνέει εμπιστοσύνη, κάποιον που να εμπνέει ασφάλεια και να ενώνει τον ελληνικό λαό. Όχι κάποιον που να διχάζει και να πολιτεύεται με ψέματα και τοξικότητα για τους πολιτικούς του αντιπάλους και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθεί να ωραιοποιήσει μία δραματική πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πόσο ανεπαρκής είναι για μία τόσο δύσκολη συγκυρία”. Τα λόγια ανήκουν στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκαν στην πρόσφατη ομιλία του στην πόλη της Λάρισας.

Ο στόχος ήταν προφανής: Αφενός να περιγράψει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη στην τρέχουσα συγκυρία φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον εαυτό του κι αφετέρου να καταδείξει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού τον οποίο ούτως ή άλλως αποκαλεί “αρνητή της πραγματικότητας” ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες συγκρίσεις.

Σε κάθε του δημόσια παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ολοένα και πιο σαφής ως προς την πολιτική του στόχευση που δεν είναι άλλη από την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Ξεκίνησε τις περιοδείες του ανά τη χώρα με το σύνθημα “αν δεν μπορεί και δεν θέλει να φύγει το συντομότερο δυνατόν”, συνέχισε με το “αν δεν μπορεί να το πει να αναλάβουμε εμείς να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές”, επιτάχυνε λέγοντας στη Βουλή ότι “ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός έχω ευθύνη για τον τόπο και το λαό” και κλιμάκωσε στη Λάρισα δείχνοντας στην πράξη τον εαυτό του ως τον ενδεδειγμένο ηγέτη για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο των δύο πανδημιών. Την υγειονομική πανδημία και την πανδημία της ακρίβειας όπως ανέφερε.

Με αυτόν τον τρόπο και λέγοντας ότι είναι ο αυριανός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέλνει μηνύματα και σε όσες πλευρές εκτός κόμματος ή ενδεχομένως και εντός θα έβλεπαν τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης με ένα άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναπτύσσει μόνο το αφήγημα της κυβερνησιμότητας αλλά συγχρόνως απαντά σε όσους βάζουν ερωτηματικά για την πιθανότητα να οριστεί ένα τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργός εφόσον επιτευχθεί βεβαίως μία κυβερνητική συνεργασία.  Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι τις απαντήσεις αυτές θα τις δώσει η λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει ποιον επιθυμούν οι πολίτες να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της τόνωσης του ηγετικού του προφίλ. Πριν από δύο ημέρες παρουσίασε επισήμως μία ομάδα συμβούλων που θα απαρτίζουν το think tank του πολιτικού του γραφείου , ενώ από τη Λάρισα ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τις ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ώστε μέσα από συζήτηση να υπάρξει συντονισμός και να αναζητηθούν λύσεις και προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Κάτι που όπως είπε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους δεν μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.#menoumespeedy