Του Σπύρου Σιδέρη
Ο αυταρχισμός που δρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν, εκτός ίσως από τους κυβερνητικούς και του κομματικούς που μάλλον έτσι ξέρουν ή έχουν μάθει να ασκούν την εξουσία.
Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν με το καλημέρα, όταν η αστυνομία ακολουθώντας τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας της επέβαλε με κάθε τρόπο το δόγμα «νόμος και τάξη», χρησιμοποιώντας τον εκφοβισμό και τη βία σε όλες της τις δράσεις.
Δεν είχαν και μεγάλες διαφορές αυτές οι δράσεις από τα έργα και τις ημέρες των χωροφυλάκων αλλοτινών μαύρων εποχών της «δημοκρατικής» ιστορίας της χώρας.
Η νοοτροπία των παλιών χωροφυλάκων δεν έχει αποκολληθεί από το DNA της Νέας Δημοκρατίας, παρόλες τις προσπάθειες για να φαίνεται μ’ ένα διαφορετικό περιτύλιγμα το κυβερνητικό κόμμα και η άσκηση της εξουσίας του.
Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» λαμβάνει χώρα στη διακυβέρνηση της χώρας και η καταπάτηση νόμων και θεσμών είναι στην ημερήσια διάταξη.
Κι αν εν μέρη υπάρχει μια λογική σ’ αυτή την πρακτική, καθώς η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση αποφασίζει, δεν έχει ούτε λογική ούτε νομιμότητα να στοχοποιούνται ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν την εξουσία και τους έχοντες την εξουσία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ιστορία για την σύμβαση με την εταιρεία Cisco που ανέλαβε την τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας webex είναι λίγο πολύ γνωστή.
Η οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα άφησε απολύτως έκθετη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως.
Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, θα ήταν λογική εξέλιξη να γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις της Αρχής από τον οργανισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας.
Αντ’ αυτού η Υπουργός Παιδείας, αντί να σιωπήσει και να δώσει εντολή για τις απαραίτητες αλλαγές που επεσήμανε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιτέθηκε στην Αρχή, απειλώντας την δικαστικά γιατί τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις επιλογές της.
«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ασφαλώς σέβεται τις Αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου που εκδόθηκε μετά την απόφαση της Αρχής, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση».
Δεν νομίζω να χρειάζονται περισσότερα σχόλια για την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Όμως αυτή η λογική, η απειλή δηλαδή απέναντι σε κάθε αντίθετη θεσμοθετημένα απόφαση, δεν σταματά στη Νίκη Κεραμέως.
Αντίστοιχη ήταν και η πρακτική της αντίδρασης του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, όταν δημοσιοποιήθηκε ότι στον κατηγορούμενο για το σκάνδαλο Novartis Κ. Φρουζής θα απαγγελθούν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία πολιτικών και γιατρών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμπλεκόμενος σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο σκάνδαλο Novartis το οποίο ερευνάται, τι έκανε μόλις δημοσιεύθηκε η πληροφορία για την πρόταση του εισαγγελέως για τον Φρουζή, επιτέθηκε στην Δικαιοσύνη αυτή τη φορά. Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Υπουργός κράτους μέλους της ΕΕ που θα στραφεί κατά της δικαιοσύνης της χώρας του, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς όπως είπε, «Το θεωρώ τεράστιο εξευτελισμό και για την ελληνική δημοκρατία και για την ελληνική Δικαιοσύνη δεν μου μένει όμως άλλος τρόπος να αμυνθώ έναντι της πρωτοφανούς αδράνειας και ανικανότητας».
Η πρακτική των απειλών σε ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, αν μη τι άλλο, πιστοποιεί τη λογική του κοτζαμπασισμού που διέπει την κυβέρνηση και τα στελέχη της, απέναντι στη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα της δημοκρατίας.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει ότι λειτουργεί ως βιλαέτι του κοτζαμπασισμού της.#menoumespeedy