ntouz

Νομίζετε πως το να τρώτε τα νύχια σας αποτελεί μια κακή συνήθεια ή μήπως πιστεύετε πως το να ξεχνάτε την ονομαστική εορτή των φίλων σας αποτελεί μια μη αποδεκτή κοινωνική πραγματικότητα; Ανά τον κόσμο, οι κοινωνίες είναι αυτές που ορίζουν ποιες συνήθειες είναι κοινωνικά αποδεκτές ή μη. Και οι άνθρωποι είναι αυτοί που καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές ώστε να συνυπάρχουν ομαλά με το κοινωνικό σύνολο.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο παράξενες συνήθειες που μπορεί να συναντήσει κανείς, ταξιδεύοντας στον κόσμο:

Κίνα: Καλύτερα άνοιξε το δώρο σου μετά

Συνηθίσατε στην Ελλάδα να βλέπετε τους φίλους σας να σας κοιτάνε στα μάτια όταν σας προσφέρουν ένα δώρο, περιμένοντας με ανυπομονησία να το ανοίξετε ώστε να δουν τις αντιδράσεις σας; Ε λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Το να αποφασίσει κανείς να ανοίξει το δώρο του μπροστά σε αυτούς που του το προσέφεραν, στην Κίνα και στην Ινδία είναι μια πραγματικά… κακή ιδέα. Κατευθείαν θα χαρακτηριστεί άπληστος και αδύναμος, αφού δεν έχει μάθει να περιμένει ή απλά θέλει να κάνει επίδειξη του νέου αποκτήματός του. Αν λοιπόν καμιά φορά ντρέπεστε να φάτε το τελευταίο κομμάτι του κέικ που έχει απομείνει στην πιατέλα, σκεφτείτε τι παρότι οι κινέζοι που πρέπει μονίμως να είναι πειθαρχημένοι…

Αγγλία: “Θα σε δω αργότερα”

see you

Εντυπωσιακό είναι πως στην χώρα της ευγένειας αλλά και των τύπων ανάμεσα στους ανθρώπους, οι υπάλληλοι των καταστημάτων συνηθίζουν να υπόσχονται στους πελάτες κατά την ολοκλήρωση των αγορών τους πως…”θα τους δουν αργότερα”. Το παραδοσιακό hallo που μαθαίνουμε πρώτο πρώτο στα φροντιστήρια των αγγλικών, δεν θα το ακούσετε συχνά στο Λονδίνο. Αντίθετα, όταν θα κάνετε τα ψώνια σας σε ένα κατάστημα, όταν θα πληρώνετε στο ταμείο, είτε θα λέτε bye στον ευγενικό υπάλληλο που σας εξυπηρέτησε, θα ακούσετε την απάντηση “θα σε δω αργότερα”. Ίσως ένα πρωτότυπο μάρκετινγκ, ή ένας τρόπος ανάπτυξης οικειότητας; Όπως και να ‘χει, το “θα σε δω αργότερα” αντικαθιστά το αντίο. Τώρα αν το αν όντως σε ξαναδούν, εξαρτάται!

Ιαπωνία: Κάντε όσους ήχους θέλετε με τη σούπα σας!

soupa

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεχθεί παρατηρήσεις επειδή κάνουμε… παράξενους θορύβους όταν τρώμε το φαγητό μας, κυρίως όταν αυτό είναι ζυμαρικά ή σούπες. Από μικρά παιδιά συνηθίσαμε να προσέχουμε τους ήχους που κάνουμε όταν τρώμε το φαγητό μας, ενώ ακόμη και ως ενήλικες οι περισσότεροι θα ενοχληθούν όταν ο διπλανός τους στο εστιατόριο ρουφάει τη σούπα του με μανία. Ε λοιπόν, στην Ιαπωνία αυτό δεν ισχύει καθώς όλοι απολαμβάνουν το φαγητό τους με όποιον τρόπο θέλουν, κάνοντας όποιον ήχο θέλουν. Κι αυτό είναι απλά εντάξει! Αν έσεις δεν θέλετε να σας περιορίζει κανείς όταν τρώτε, δοκιμάστε να πάτε σε εστιατόριο στην Ιαπωνία. Εκεί θα ακούσετε… “Συμφωνική Ορχήστρα” με όργανα τις σούπες και τα noodles!

Καραμέλες μόνο στη Σiγκαπούρη, τσίχλες ποτέ

tsixla

Γενικά το να μασά κανείς επιδεικτικά την τσίχλα του δεν είναι και το πιο κοινωνικά αποδεκτό πράγμα, καθώς δηλώνει συνήθως την έλλειψη σεβασμού προς τον συνομιλητή και τους υπόλοιπους. Αν λοιπόν σας εκνευρίζουν όσοι μασούν τσίχλα, το κατάλληλο μέρος για να ζήσετε είναι η Σιγκαπούρη καθώς… εκεί είναι απαγορευμένες!

Συγκεκριμένα από το 1992 απαγορεύεται η πώληση και η χρήση της τσίχλας, οπότε κανείς δεν θα τη μασήσει. Ο λόγος που θεσπίστηκε αυτός ο νόμος, δεν έχει να κάνει με τον ενοχλητικό θόρυβο, αλλά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει τους δημόσιους χώρους καθαρούς, αφού – λογικά- πολλοί ήταν αυτοί που κολλούσαν τις μασημένες τους τσίχλες από δω κι από κει. Με έναν σπάρο δυο τρυγόνια όμως. Σκεφτείτε το…

 

Βραζιλία: Τι θα λεγάτε να κάνετε ένα ντουζάκι;

ntouz

Βρίσκεστε στη Βραζιλία και αποφασίσατε να επισκεφθείτε το σπίτι κάποιου ντόπιου; Μην περιμένετε να σας προσφέρουν έναν καφέ ή να σας τρατάρουν κουλουράκια. Το “μήπως θα ήθελες να κάνεις ένα ντουζάκι” είναι και η πρώτη φράση που θα πει ένα Βραζιλιάνος οικοδεσπότης στον καλεσμένο του, καθώς το απίστευτα ζεστό κλίμα σε συνδυασμό με την υγρασία κάνουν το ντουζ, ευχαρίστηση. Προσοχή λοιπόν, μην νομίσετε ότι σας προσβάλουν. Δεν βρωμάτε εσείς. Απλά αυτό είναι μια ευγενική χειρονομία.

Κούβα: Το γυμνό σώμα δεν αποτελεί ταμπού

kouva

Οι αντιλήψεις που έχουμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο περί ιδιωτικής ζωής και σεξουαλικότητας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στο νότιο ημισφαίριο. Στην κουλτούρα των Κουβανέζων, το ανθρώπινο σώμα, η σεξουαλική πράξη αλλά και η ιδιωτικές στιγμές είναι κάτι εντελώς ελεύθερο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Για τον λόγο αυτό, στα σπίτια τους, δεν έχουν πόρτες ανάμεσα στα δωμάτια, παρά πόνο κουρτίνες, από τις οποίες φυσικά φαίνονται τα πάντα, ενώ οι άνθρωποι συνηθίζουν να κυκλοφορούν γυμνοί μέσα στο σπίτι, ακόμα και αν έχουν επισκέπτες. Αν λοιπόν, δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε σε κάτι τέτοιο, αν βρεθείτε ποτέ στην χώρα, καλύτερα επιλέξτε να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο.

 

Στη Σαουδική Αραβία η “ημέρα των ερωτευμένων” απαγορεύεται

erwtas

Πολλοί δεν αναγνωρίζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως γιορτή των ερωτευμένων είτε εξαιτίας των πεποιθήσεων που λένε πως οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε ημέρα, είτε επειδή θεωρούν πως πρόκειται για μια καθαρά εμπορική γιορτή. Για τις ανάγκες της αγοράς και για πολλούς ακόμη λόγους, η 14η του Φλεβάρη στον δυτικό κόσμο, είναι μια ημέρα που όλα βάφονται ροζ, τα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα και περνούν στιγμές σε μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα. Για τους Σαουδάραβες όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται μια γιορτή με καθαρά ισλαμικές πεποιθήσεις. Τώρα πως καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι!

 

Άννα Σαϊνίδου