Του Σπύρου Σιδέρη

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχεται στην Αθήνα τους ηγέτες των 8 Μεσογειακών χωρών, κρατών μελών της ΕΕ για την 8η Σύνοδο Κορυφής της EUMED 9 μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε, σε επίπεδο ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβρη του 2016, στο Ζάππειο με επτά χώρες τότε, καθώς Κροατία και Σλοβενία δεν συμμετείχαν στο σχήμα.

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Κύπρου, Εμμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα θα συναντηθούν στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος για την Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ.

Παρότι ο Πρωθυπουργός πρωτοστατεί, επικοινωνιακά τουλάχιστον για το εσωτερικό του ακροατήριο, στις συναντήσεις, δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρώτη του συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στα τέλη Ιουλίου του 2019 στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που μας έκανε για τα όσα διημείφθησαν, τον ρώτησα για το αν θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου κορυφής.

Η απάντηση δια στόματος Μητσοτάκη ήταν ορθή και κοφτή, «εγώ δεν θα διχάσω την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο».

Δεν γνωρίζω αν είχε γνώση ο Πρωθυπουργός την ουσία αυτής της ομάδας των χωρών της Μεσογείου που ανήκουν στην ΕΕ. Ήταν μόλις τρεις βδομάδες Πρωθυπουργός και ενδεχομένως δεν γνώριζε σε βάθος αρκετά πράγματα. Κάτι που συνεχίζει να κάνει σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Συνήθως όταν δεν γνωρίζεις ένα θέμα, δεν παίρνεις και σαφή θέση στην πολιτική. Ιδιαίτερα αν είσαι και Πρωθυπουργός.

Αυτό που κατηγορηματικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πίστευε. Έτσι κι αλλιώς η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είχε δει με καλό μάτι την πρωτοβουλία αυτή, ασχέτως αν δεν κατάφεραν οι επτά χώρες να την κάνουν λειτουργική καθώς λόγω των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των ηγετών, δεν κατέστη εφικτό μέχρι στιγμής να έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, εντός της ΕΕ, προς όφελος των χωρών του Νότου.

Τι άλλαξε όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον υπερασπίζεται μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας;

Πρώτο και πιο σημαντικό η «πόρτα» που έφαγε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Από την σίγουρη σύμμαχο που θεωρούσε ότι είχε, βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια τελείως αδιάφορη Γερμανία στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεύτερο το φλερτ που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Γάλλου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού και η αντιπαράθεση του Μακρόν με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η κινητήριος δύναμη για αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Μητσοτάκη όσον αφορά τη συμμαχία του Νότου.

Βέβαια στην διεθνή σκηνή τίποτα δεν κρατάει αιώνια και μόλις η πώληση των Rafale, αντί των φρεγατών, ολοκληρώθηκε, ο Μακρόν τα «ξαναβρήκε» λίγο πολύ με τον Ερντογάν.

Προσωπικά θεωρώ θετική την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την EUMED. Όμως από το να αλλάζεις θέση στο να προσπαθείς να χριστείς και πρωτοπόρος της πρωτοβουλίας είναι τουλάχιστον κουτό αν όχι ανήθικο.

Μπορεί κάποιοι να ξεχνούν εύκολα όμως δεν ξεχνούν όλοι.#menoumespeedy