
Κείμενο: Μαρία Γερμαντζίδου
Λόγω της πανδημίας πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αλλάξει. Λόγω του κορωνοϊού υπάρχουν απαγορεύσεις στη ζωή μας, όπως η ελεύθερη μετακίνηση. Την προηγούμενη εβδομάδα που τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.500, η Κυβέρνηση πιθανώς να επιβάλει νέους περιορισμούς και αυστηρότερη καραντίνα.
Άλλωστε ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ολικό lockdown, αφού μπήκε στην κόκκινη ζώνη. Και αυτό έγινε λόγω του ότι βρέθηκαν αρκετά κρούσματα. Επιπλέον η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να επιφέρει αυστηρότερα μέτρα και στους κοντινούς Δήμους, όπως των Αμπελοκήπων-Μενεμένης και μετέπειτα σε άλλους. Έτσι κι αλλιώς η πανδημία είναι ένας φαύλος κύκλος μέχρι να βρεθεί η λύση αντιμετώπισής της.
Εξαιτίας του κορωνοϊού που επιφέρει τον αναγκαστικό εγκλεισμό, δημιουργείται και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο οποίος επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στη ψυχολογία του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζει την απώλεια της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την απομάκρυνση ατόμων και συνόλων από τα κοινά αναγνωρισμένα και θεσμοθετημένα δικαιώματα και προνόμια που απολαμβάνει η ευρύτερη κοινωνία. Αναπαριστά μια προοδευτική διαδικασία περιθωριοποίησης που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση και σε μορφές κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής μειονεκτικότητας.
«Ο αναγκαστικός εγκλεισμός μπορεί να μας δημιουργήσει μια πληθώρα συναισθηματικών αλλαγών και ψυχολογικών επιπτώσεων. Η αίσθηση πως πλέον δεν ελέγχουμε την ζωή μας και είμαστε ανήμποροι, σε συνδυασμό με την μείωση της κοινωνικής συναναστροφής και των δραστηριοτήτων μας αυξάνει την απογοήτευση και την θλίψη μας. Οι οικονομικές δυσκολίες, η στέρηση της εργασίας μας και η ανατροπή του προγράμματος και του τρόπου ζωής μας οδηγούν σε αυξημένο άγχος, ανασφάλεια και πολλές φορές σε βίαια ξεσπάσματα», δήλωσε στο speedynews.gr η ψυχολόγος Πηνελόπη Τζίρκα.
Η κ. Τζίρκα αναφερόμενη στην επικρατούσα κατάσταση, τόνισε πως όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το φόβο που προκαλεί ο καταιγισμός πληροφοριών των ΜΜΕ, αυξάνει τα ποσοστά των αγχωδών διαταραχών, της κατάθλιψης και της ενδοοικογενειακής βίας.
Η κ. Τζίρκα μας εξήγησε επίσης πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του και την οικογένειά του. «Να καταλαγιάσουμε το φόβο μας μέσα από έγκυρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα στην οικογενειακή μας ζωή, προκειμένου να διασφαλίσουμε συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια. Ακόμη πρέπει να κρατάμε το μυαλό αλλά και το σώμα μας απασχολημένο, μέσω της τηλεργασίας, των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, της γυμναστικής, της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων κι άλλων ενεργειών που μας εξασφαλίζουν ηρεμία», συμπλήρωσε.
Τέλος η κ. Τζίρκα ανέφερε πως δεν πρέπει να παραλείπουμε την προσωπική χαλάρωση, τον καθημερινό περίπατο αλλά και την επικοινωνία με φίλους και οικείους. Έστω και τηλεφωνικώς. Επιπροσθέτως πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να γνωστοποιούμε στους γύρω μας τις ανάγκες μας. Ακόμη και αν για μας φαντάζουν αυτονόητες.