Το Ευρωβαρόμετρο, η δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν οι πολίτες την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που η κυβέρνηση και τα χρηματοδοτούμενα από αυτήν ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Η εικόνα μια ιδανικής οικονομικής και υγειονομικής κατάστασης, την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα προσεκτικά και συστηματικά έχει οικοδομήσει καταρρίπτεται, ενώ η πολλαπλά προβαλλόμενη δημοφιλία της κυβέρνησης αποδομείται πλήρως από τις απαντήσεις των πολιτών, σε μια δημοσκόπηση που επειδή μένει μακριά από οικονομικές, πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, έχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.

Το Ευρωβαρόμετρο, στην τελευταία του έρευνα, παρουσιάζει την Ελλάδα σαν ένα καζάνι που βράζει. Δυσαρέσκεια για τη γενική κατάσταση στη χώρα εκδηλώνει το 78% των πολιτών, που την αξιολογεί ως κακή, ενώ αντίθετα, ένα μόλις 22% την εκτιμά ως καλή.

Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση, εκεί η δυσαρέσκεια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ένα συντριπτικό 90% των πολιτών εκτιμά την κατάσταση στην Οικονομία ως κακή, με ένα ισχνό ποσοστό 10% να την χαρακτηρίζει σαν καλή.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στην απασχόληση, όπου η δυσαρέσκεια εκδηλώνεται από το 92% των πολιτών, με ένα μόλις 8% να δηλώνει ευχαριστημένο.

Κόλαφος είναι όμως το Ευρωβαρόμετρο για την κυβέρνηση και στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών. Με το 76% των πολιτών να δηλώνουν δυσαρέσκεια από το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις υπηρεσίες που παρέχει.

Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση εκδηλώνεται όμως και από το γεγονός ότι το 65% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν, δηλώνουν ότι η χώρα πάει προς λάθος κατεύθυνση, με ένα μόλις 31% να δηλώνει ότι η κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση στη χώρα με τις επιλογές της είναι σωστή.

 

Δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας σε ποσοστό 61% δηλώνουν οι πολίτες, παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα την εμφανίζει σαν τεράστια επιτυχία. Την ίδια ώρα, το 77% των πολιτών θεωρούν την ποιότητα της ζωής τους να έχει επιδεινωθεί.

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι ακόμη η ερώτηση αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας, καθώς δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι 2 στους 3 ερωτώμενοι.

Και βέβαια οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως την εξαπάτηση που υφίστανται καθημερινά από τα ελεγχόμενα και χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ, δηλώνοντας σε ποσοστό 84% ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υφίστανται πολιτικές πιέσεις.

Τέλος, στην κορυφαία για τη δημοσκόπηση ερώτηση αν οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση, το 71% απαντά αρνητικά, ενώ μόλις ένα 28% απαντά ότι την εμπιστεύεται.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως γίνεται και μια κυβέρνηση, την οποία η αμερόληπτη Ευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει ότι την εμπιστεύεται μόλις το 28% του εκλογικού σώματος, να εμφανίζεται στις εγχώριες δημοσκοπήσεις με μια δημοφιλία που αγγίζει το 40%.

Με δυο λόγια πως είναι δυνατόν να εκδηλώνουν πρόθεση ψήφου υπέρ της κυβέρνησης πολίτες που δεν την εμπιστεύονται;

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει στην ίδια ακριβώς χρονική συγκυρία, κατά… περίεργη σύμπτωση, το δεξιό αλλά όχι και φιλομητσοτακικό Antinews. Το οποίο αποκαλύπτει ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν στην κυβέρνηση ποσοστό υποστήριξης μόλις 27%, περισσότερες από 10 δηλαδή ολόκληρες μονάδες κάτω από όσο προβάλλουν τα ΜΜΕ.

Και επιπλέον, το Antinews ανατρέπει εντελώς τα ποσοστά που δίνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον οποίο η κυβερνητική επικοινωνιακή μηχανή τον παρουσιάζει σαν δήθεν «κολλημένο» σε ποσοστά κάτω του 25%. Αποκαλύπτοντας ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα μια εκλογική επιρροή 32% και μάλιστα με ανοδικές τάσεις.

Τούτων δοθέντων, εξηγείται απόλυτα ο εκνευρισμός της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό. Η οποία αφενός αγωνιά να παρουσιάσει την καταγεγραμμένη στις διεθνείς στατιστικές αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, σαν δήθεν θρίαμβο και αφετέρου εμφανίζει την 24η θέση της χώρας όσον αφορά στους εμβολιασμούς ανάμεσα σε 30 Ευρωπαϊκά κράτη, σαν δήθεν διεθνή πρωτιά.

Κι ακόμη, εξηγείται ο πανικός με τον οποίον η κυβέρνηση αντέδρασε στην πρόταση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, με την γελοία προσπάθεια να εμφανιστεί η πρόταση που πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τον Ιανουάριο 2021, σαν δήθεν ιδέα του Μητσοτάκη. Ο οποίος όμως, δυστυχώς γι’ αυτόν, εμφανίζεται σε βίντεο να καγχάζει και να ειρωνεύεται στη Βουλή τον Τσίπρα, όταν εκείνος πρότεινε την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια.

Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ, χρηματοδοτώντας τα αφειδώς σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ καιρό.

Η πορεία φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει…

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας