Κορονοϊός: Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Λέσβο - Τι ισχύει με εστίαση, συναθροίσεις

Του Σπύρου Σιδέρη

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες για τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας που καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, κομμωτές και λοιποί έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για τα νέα μέτρα που εισήλθαν στην καθημερινότητα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατά την πάγια τακτική της μεταθέτει τις ευθύνες στους πολίτες και τους επαγγελματίες, δοκιμάζοντας τα όρια των πολιτών και των επαγγελματιών που βλέπουν ότι η επιβίωση τους πλέον τίθεται εν αμφιβόλω.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης πέρσι τέτοιον καιρό, λίγο πριν το μεγάλο λοκντάουν, ότι το εμβόλιο θα είναι η σωτηρία και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προ των πυλών, φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται.

Το εμβόλιο ήρθε, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται και οι θάνατοι έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 16.000. Η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει από την μια πλευρά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών να εμβολιαστούν και τα ημίμετρα για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση των 6.000 κρουσμάτων την ημέρα που όπως είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000 κρούσματα τις επόμενες μέρες.

Το δόγμα της κυβέρνησης να μην ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία, φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάσχεση της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτά λένε τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση φοβάται να προχωρήσει σ’ ένα νέο κλείσιμο της αγοράς. Πρώτον γιατί θα «χαλάσει» το αφήγημα της, περί επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και δεύτερον γιατί γνωρίζει καλά πως ένα νέο κλείσιμο θα σημάνει το τέλος μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων, στο σύνολο σχεδόν των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Όμως με αυτούς τους ρυθμούς, κατά την αγαπημένη ρήση της κυβέρνησης, η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Θα νοσήσουν πολλοί εργαζόμενοι, ενώ και οι εμβολιασμένοι που θα βλέπουν τον κίνδυνο να κολλήσουν θα αποφεύγουν τις εξόδους, τις αγορές και τους κλειστούς χώρους, με αποτέλεσμα ενδεχομένως την αναστολή εργασιών.

Μήπως όμως τελικά αυτή είναι η επιθυμία της κυβέρνησης, για να αποφύγει την ενίσχυση των κλάδων που θα κλείσουν από την «απορρύθμιση»;

Αν μια επιχείρηση κλείσει γιατί δεν έχει προσωπικό ή πελάτες λόγω της πανδημίας, δεν θα μπορεί να απαιτήσει ενίσχυση από την κυβέρνηση, κάτι που θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση αποφάσιζε ένα λοκντάουν.

Ίσως γι αυτό τον λόγο η κυβέρνηση δεν συζητά την είσοδο των ανεμβολίαστων με rapid test όπως ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος.#menoumespeedy