Το Σπύρου Σιδέρη

Θα πρέπει να αισθάνθηκε τουλάχιστον αμήχανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ακούγοντας την εμπνευσμένη και ουσιαστική ομιλία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Όσο κι αν έχει πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας, οι παρεμβάσεις του Πάπα, ήταν τέτοιες που κι ένας αδαής κάτι θα έπιανε, κάτι θα καταλάβαινε. Πόσω μάλλον ένας απόφοιτος το Κολάμπια.

Λιτά, απέριττα αλλά μεστά, ο Πάπας, αποκαθήλωσε τη λογική αλλά και την πρακτική της πολιτικής Μητσοτάκη.

Το πρώτο καρφί, από τον Πάπα των φτωχών, ήταν όταν αναφέρθηκε στην αχόρταγη απληστία μιας κατανάλωσης που αποπροσωποποιεί.

Μιλώντας στη συνέχεια για τη Δημοκρατία, μίλησε για τον σκεπτικισμό απέναντι της, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από την απόσταση των θεσμών, από τον φόβο της απώλειας της ταυτότητας, από την γραφειοκρατία. Μάλιστα, επισήμανε ότι το φάρμακο σ’ αυτό δεν βρίσκεται στην μανιασμένη αναζήτηση δημοτικότητας, στη δίψα προβολής, στην αγγελία υποσχέσεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ή στην προσκόλληση σε αφηρημένους ιδεολογικούς αποικισμούς, αλλά βρίσκεται στην καλή πολιτική.

Άθελα του ο Πάπας Φραγκίσκος περιέγραφε την πολιτική Μητσοτάκη στεγνά χωρίς φιοριτούρες. Σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, η αναφορά εκ νέου στην Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να προκάλεσε ταχυπαλμία στον όχι και τόσο ψύχραιμο πλέον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για την όχι εύκολη διαδρομή που οδήγησε στη «Συμφωνία των Πρεσπών», που υπογράφηκε από αυτή τη Δημοκρατία και εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την Συμφωνία όπου ακόμα και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του τορπιλίζουν.

Φυσικά δεν άφησε ασχολίαστο ο Πάπας, τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα και έκαψαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα το καλοκαίρι.

«Εύχομαι έτσι τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για τη μάχη εναντίον των κλιματικών αλλαγών, να τις συμμερίζονται όλο και περισσότεροι και να μη είναι μόνο επιφανειακές, αλλά να πραγματοποιηθούν με σοβαρότητα. Στα λόγια ας ακολουθήσουν τα έργα, για να μην πληρώσουν τα παιδιά τη νιοστή υποκρισία των πατέρων» σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Αλήθεια ξέρει κάτι ο Πάπας και δεν μας το λέει για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της για την αποκατάσταση των καμένων στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού; Ξέρει κάτι για την ομάδα εργασίας του Μπένου;

Όμως δεν σταμάτησε εκεί και τα χαστούκια ήταν απανωτά. «Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Από το Εγώ στον Άλλον», ούτε ο Τσίπρας να τα έλεγε αυτά, που άκουγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δεν ξέρω αν έχει ακούσει κάτι για pushbacks ή τα νέα κέντρα κράτησης των προσφύγων που είναι περισσότερο φυλακές παρά εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων, ο Προκαθήμενος της Αγίας Έδρας, αφού τόνισε ότι οι πρόσφυγες μετανάστες, «να γίνουν δεκτοί, να προστατευθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.»

Ότι ακριβώς δεν κάνει η Ελλάδα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως έχει καταγγελθεί από Διεθνείς Οργανισμούς, με τελευταία περίπτωση τη Διεθνή Αμνηστία.

Και για να μην αφήσει καμιά παρερμηνεία σε όσα προανέφερε στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε με την παραίνεση πως «Στα δελεάσματα του αυταρχισμού ας απαντά με τη δημοκρατία, στην ατομιστική αδιαφορία ας αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο, τον πτωχό και την πλάση, που είναι οι ουσιώδεις βάσεις για ένα ανακαινισμένο ανθρωπισμό, του οποίου έχουν ανάγκη οι καιροί μας και η Ευρώπη μας. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα!».

Αμήν, θα ήταν το μόνο που θα μπορούσα να πω!!!#menoumespeedy