Θυμήσου τα οφέλη όταν έπαιζες επιτραπέζια παιχνίδια

Κείμενο: Μαρία Γερμαντζίδου

Με την πρόοδο της τεχνολογίας οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Υπάρχουν εκατομμύρια games που μπορεί να κάνει κάποιος download στη συσκευή του, είτε πρόκειται για κινητό είτε για Xbox. FPS, Battle Royale, RPG, Puzzle games κι άλλα πολλά είδη που είναι διαθέσιμα στα ηλεκτρονικά καταστήματα της κάθε πλατφόρμας. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε με τους φίλους σας, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε.

Μπορεί αυτό να θεωρείται πλεονέκτημα κι όντως είναι, ιδίως εν μέσω πανδημίας, αλλά πολλές χαρές της ζωής έχουν αντικατασταθεί με την τεχνολογία. Σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που μαζευτήκατε σε ένα σπίτι και παίξατε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Οι περισσότεροι θα χρειαστεί να ανατρέξουν αρκετά χρόνια πίσω και είναι λογικό να ξέχασαν τούτη τη μαγεία.

Το πραγματικό γέλιο

Δείχνετε ένα βίντεο στο κινητό, που μπορεί να το θεωρήσετε αστείο. Οι φίλοι σας θα γελάσουν, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγάλουν το πραγματικό τους γέλιο. Αντί λοιπόν να κρατάτε τα κινητά στο χέρι, γιατί δεν παίζετε ένα ομαδικό παιχνίδι; Οι κάρτες με παντομίμα μπορούν να προσφέρουν άφθονο γέλιο, καθώς θα προσπαθείτε να περιγράψετε με τη γλώσσα του σώματος τη συγκεκριμένη κάρτα. Έτσι δε θα καταλάβετε πότε πέρασε η ώρα, καθώς περνάτε ποιοτικό χρόνο με την παρέα σας. Μπορείτε να παίξετε και UNO, αλλά δεν εγγυόμαστε ότι δε θα χαλάσει κάποια φιλία για λίγα λεπτά…

Σκέφτεστε

Όσες περισσότερες γνώσεις, τόσο το καλύτερο. Για τους δυνατούς λύτες, προτείνεται ένα επιτραπέζιο γνώσεων, όπως αυτό του εκατομμυριούχου κι ας είναι με δραχμές. Μη ξεχνάτε πως όταν σκέφτεστε, οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και φυσικά η εμφάνιση Αλτσχάιμερ καθυστερεί. Κάποια άλλα μπορείτε να τα παίξετε με την οικογένειά σας. Ορισμένα από αυτά είναι τα KToyz Learning Tube, Hinkler Τα Θαύματα του Κόσμου και Idea Hellas Trivia Buzzer. Εύκολα επιτραπέζια παιχνίδια, με επίκεντρο τη γνώση. Μπορεί να μάθετε και κάτι ενδιαφέρον που θα μείνει στο μυαλό. Εν ολίγοις ενισχύετε τις γνώσεις σας, γνωρίζετε νέους όρους που θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο σας, κατανοείτε ένα ιστορικό γεγονός και μαθαίνετε περισσότερα για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις κουλτούρες τους.

Μαθηματικά και ας μην τα θέλουν μερικοί

Τα επιτραπέζια εισάγουν μαθηματικές έννοιες. Είναι λογικό καθώς χρειάζεται να αναγνωρίσετε αριθμούς, όπως πετώντας το ζάρι. Εισάγουν έννοιες πρόσθεσης και αφαίρεσης. Τα πιο κλασσικά επιτραπέζια που ενισχύουν τις μαθηματικές δεξιότητες είναι τα Σκορ 4, Domino, Monopoly (εδώ κι αν δεν χαλάνε φιλίες), το Φιδάκι και άλλα πολλά. Μη ξεχνάτε πως και οι ίδιοι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας επιτραπέζιο προπαίδειας για εκμάθηση και εξάσκηση.

Περνάτε χρόνο με το σύντροφό σας

Καλές και χρυσές οι ταινίες και οι βόλτες, αλλά η ρουτίνα καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με το επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να ανανεωθεί η σχέση σας, καθώς θα κάνετε κάτι διαφορετικό. Επιπροσθέτως, εκτός από τη διασκέδαση, θα αναπτύξετε έναν νέο δεσμό, καθώς θα αλληλεπιδράτε περισσότερο και ίσως να μπορείτε να συνεργάζεστε καλύτερα. Οι λήψεις κοινών αποφάσεων θα είναι πιο εύκολες. Πάντως, μπορείτε να μάθετε καλύτερο το σύντροφό σας, καθώς θα δείτε τι αντιδράσεις έχει και τι αποφάσεις παίρνει. Εν ολίγοις, είναι ένα μικρό group therapy.