Το ΚΙΝΑΛ ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό και φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;

Φώφη Γεννηματά ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Σπύρου Σιδέρη

Η αιφνίδια εισαγωγή για νοσηλεία της Φώφης Γεννηματά και η σοβαρότητα της κατάστασης, που αποδεικνύεται από την απόσυρση της από την διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, διαταράσσει το πολιτικό σκηνικό.

Σε μια περίοδο όπου οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι της κυβέρνησης, η εμπλοκή της διαδικασίας για νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, μπορεί να  προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Η απόσυρση από την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής από την Φώφη Γεννηματά, χρίζει ως μεγάλο φαβορί δημοσκοπικά, εφόσον πραγματοποιηθεί η διαδικασία, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τον υποψήφιο, που όπως ο ίδιος έχει δείξει θα μπορούσε να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο στηρίγματος στις ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Μια κίνηση που διακαώς επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία εν’ όψη και των εκλογών με απλή αναλογική.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, από το παλιό ΠΑΣΟΚ διακρίνονται από δυο χαρακτηριστικά .

Πρώτον από ένα αντί-ΣΥΡΙΖΑ μένος καθώς είναι το κόμμα που πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων του πάλαι κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Και δεύτερον από μια συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έχει καθαρά αντι-δεξιά χαρακτηριστικά.

Αυτός ο εσωτερικός «ιδεολογικός» διχασμός κάνει τις όποιες προβλέψεις για την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, αρκετά δύσκολα αναγνώσιμη.

Στο εξωτερικό, αν αυτό έχει κάποια σημασία για τα εσωτερικά τεκταινόμενα, το ΚΙΝΑΛ είναι αόρατο. Δεν λαμβάνεται υπόψιν στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που έχουν αγκαλιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή με ακύρωση ή αναβολή των διαδικασιών λόγω της ασθένειας της Γεννηματά, απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνεται στο παλιό ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του, όπως έχει δηλώσει. Το ακροατήριο του είναι οι μεγάλοι σε ηλικία πολίτες που όμως είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Αυτό μπορεί να δηλώνει και μια αδιαφορία ως προς την συμμετοχή τους στην διαδικασία. Κάνοντας αμφίβολη την πρωτοκαθεδρία του στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ισχυρά ερείσματα σε πιο νέες ηλικιακές ομάδες. Έχοντας επιμελώς οργανωθεί καλύτερα απ’ όλους και διατηρώντας ένα προφίλ διττό, του Ευρωβουλευτή από τη μια και του ΠΑΣΟΚου από την άλλη, έχει ορκισμένους υποστηρικτές που μπορεί να τους κινητοποιήσει εύκολα. Εξάλλου έχει περάσει από το σύνολο των τάσεων που έχουν κατά καιρούς διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, Σημητικός, Προεδρικός, Βενιζελικός κλπ, μαζεύοντας υποστηρικτές.

Ο τρίτος εν δυνάμει υποψήφιος ο Χάρης Καστανίδης, έλκει τους υποστηρικτές του από την Βόρεια Ελλάδα περισσότερο και τους Προεδρικούς, του Γιώργου Παπανδρέου. Έναν σκληρό πυρήνα που όμως δεν αρκεί για να πάρει τις εσωκομματικές εκλογές.

Το μεγάλο ερωτηματικό, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο ΚΙΝΑΛ, είναι προς τα που θα κατευθυνθούν οι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά, αλλά κι εκείνων που δεν προχώρησαν στην διεκδίκηση της Προεδρίας ελέω της νυν Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσο θα ήταν σωστό να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ. Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, για λόγους υγείας, θα ήταν ένας εύσχημος λόγος να ακυρωθεί η διαδικασία. Μ’ αυτόν το τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει μια αναδιάταξη των υποψηφίων, καθώς και χρονικά υπάρχει το περιθώριο να δούμε έναν νέο υποψήφιο, καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Η πραγματικότητα είναι ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ΚΙΝΑΛ, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους ως προς το κόμμα που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ όμως θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμα και πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί την «αστάθεια» του ΚΙΝΑΛ και την εσωστρέφεια που ακόμα ταλαιπωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ίσως και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.#menoumespeedy