bisexuality skitso
dailyxtra.com

Στο φάσμα του ΛΟΑΤΚΙ ουράνιου τόξου, τα bisexual άτομα ίσως να είναι και τα πιο αόρατα, καθώς πέφτουν θύματα προκατάληψης όχι μόνο από τον straight –ομοφοβικό- πληθυσμό, αλλά πολλές φορές κι εκ των έσω, από το ίδιο το δίκτυο υποστήριξης στο οποίο στρέφονται για συμπαράσταση και συμβουλές.


Αυτό συμβαίνει διότι ακόμα και τα πιο ενημερωμένα και μορφωμένα πάνω σε ζητήματα ανθρώπινης σεξουαλικότητας άτομα, έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν με δίπολα, καθώς έτσι μας έχει διδάξει να σκεφτόμαστε η κοινωνία από τα γεννοφάσκια μας : σε άσπρο και μαύρο.

Υπάρχει όμως και το γκρι. Και η αμφισεξουαλική ταυτότητα χαρακτηρίζεται από μια ρευστότητα που κάπως κλωτσάει στο μυαλό των εξωτερικών παρατηρητών, μη μπορώντας πολλές φορές να αντιληφθούν εις βάθος την περιπλοκότητα που μας χαρακτηρίζει ως όντα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι bisexual άνθρωποι να αναγκάζονται να αντικρούουν καθημερινά πλήθος παγιωμένων στερεοτύπων όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους, προερχόμενα από συντρόφους, φίλους, οικογένεια, ακόμα και από συμμάχους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πάμε να τα αποδημήσουμε ένα-ένα;

Μύθος 1: Περνάς φάση πειραματισμού

Γι’ αυτό μπορούμε να κατηγορήσουμε άφοβα τις αμερικάνικες ταινίες και σειρές για τις προκαταλήψεις που μας έχουν φυτέψει στο κεφάλι μέσω της αναπαραγωγής κλισέ αρχετύπων για την ερωτική ζωή των εφήβων.

Πολύ συχνά η αμφισεξουαλικότητα θα ιδωθεί από τον περίγυρο του ατόμου υπό το πρίσμα ενός φοιτητικού πειραματισμού, που δεν αντιπροσωπεύει τίποτα παραπάνω από ένα μεταβατικό στάδιο προς ένα τελικό και πιο «μονοδιάστατο» καταστάλαγμα.

Παραδόξως -ή μάλλον όχι και τόσο- το καταστάλαγμα αυτό αναμένεται από την κοινωνία πως για τα κορίτσια θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας straight σεξουαλικής ταυτότητας, και για τ’ αγόρια την τελική παραδοχή πως είναι ομοφυλόφιλα.

Περιττό να πούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η αμφισεξουαλική ταυτότητα, όπως εξάλλου κι όλες οι άλλες, μπορεί ναι μεν άνετα να σηματοδοτεί μια απλή φάση πειραματισμού (τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει σ’ αυτό), αλλά συχνά αντιπροσωπεύει την οριστική και απόλυτα έγκυρη επιλογή του ατόμου, την οποία το περιβάλλον του οφείλει ν’ αντιμετωπίζει ως ισάξια με τις άλλες.

dont call me straight dont call me gay

Μύθος 2: Δεν μπορείς να είσαι πιστός

Για κάποιο λόγο όταν κάποιος δηλώνει «bisexual», οι γύρω του συχνά ακούνε συμπληρωματικά αυτού και κάποια από τα εξής: «είμαι πολυγαμικός/περιπετειώδης/με άστατη σεξουαλική ζωή».

Όχι ότι τα παραπάνω δε μπορούν να συνυπάρχουν. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις όμως αποτελούν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η φράση «ότι δηλώσεις είσαι» πρέπει να εκλαμβάνεται με απόλυτη κυριολεξία.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός λοιπόν συνυπάρχει ανεξάρτητα και παράλληλα με την αντίληψη που έχει ο καθένας για τις ανθρώπινες σχέσεις. Το γεγονός ότι ένα άτομο έλκεται από δύο διαφορετικά φύλα ταυτόχρονα, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να διατηρεί μονογαμική σχέση μ’ έναν άντρα γιατί θα του λείψουν οι γυναίκες -ή και το αντίθετο.

Όπως και για τα straight ζευγάρια δε θέτουμε αντίστοιχα ερωτήματα σχετικά με «όλα αυτά που είναι εκεί έξω και τα χάνουν επειδή επέλεξαν να είναι μαζί», η ίδια ακριβώς λογική αντιστοιχεί και για οποιονδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μύθος 3: Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις δοκιμάσει «και τα δύο» για να πεις ότι είσαι bisexual

Η παιδική λογική αυτού του επιχειρήματος, που συνήθως ακούνε και οι ομοφυλόφιλοι με λίγο διαφορετική σύνταξη, καταρρέει κατευθείαν υπό το ίδιο της το βάρος, καθώς με βάση την άνωθεν παραδοχή, οι άνθρωποι, μέχρι την πρώτη μας ερωτική επαφή, ζούμε στο σκοτάδι σε σχέση με τη σεξουαλικότητά μας.

Αν όμως όλοι γνωρίζουμε έναν μόνο εμπειρικό κανόνα για το ζήτημα, χωρίς κανένα εγχειρίδιο να μας το πει, είναι πως τη σεξουαλική μας ταυτότητα την αναγνωρίζουμε από τα πρώτα κιόλας έτη της ζωής μας, κάτι που προηγείται κατά πολύ της εκμάθησης των αντίστοιχων λέξεων (στρέιτ, γκέι, μπάι) που τη χαρακτηρίζουν.

Οπότε μια τέτοια παραίνεση, δεν έχει κανέναν άλλον στόχο πέρα από το να βάλει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε κοινωνικά αποδεκτά κουτάκια, ώστε να μη νιώθουν άβολα στο άκουσμά της οι μη εξοικειωμένοι με τη διαφορετικότητα και τη ρευστότητα.

Ντορίνα Παπαγεωργίου