Η λέξη εμβόλιο πρέπει αυτούς τους μήνες να είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και τις πιο ποθητές συνάμα λέξεις σε ολόκληρη την υφήλιο. Ελέω της πανδημίας του κορονοϊού φυσικά, γιατί η έλευσή του θα σημάνει το πέρασμα σε μία νέα εποχή που δεν θα έχει τα τεράστια και πρωτοφανή προβλήματα των τελευταίων, αλλά και των αμέσως επόμενων… μηνών. Όταν κάτι είναι εκ των πραγμάτων ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγεί ολόκληρη η ανθρωπότητα από ένα τόσο μεγάλο βραχνά που την ταλαιπωρεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυτόματα αποκτάει και τεράστια σημασία.
Λίγες μέρες νωρίτερα ανακοινώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη του ρωσικού κράτους, αυτά του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πως η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για τον ιό. Μία τέτοια είδηση είναι σίγουρα μεγάλου ενδιαφέροντος, έχει παγκόσμιο βεληνεκές, και έρχεται ως προς το timing της να ταράξει ακόμα περισσότερο τα ήδη αρκετά ανήσυχα νερά της παγκόσμιας κοινότητας. Οι ενστάσεις αρκετών επιστημόνων είναι σοβαρές, καθώς θεωρούν πως οι Ρώσοι βιάζονται να προωθήσουν το Sputnik V δίχως αυτό να έχει περάσει ένα απαραίτητο στάδιο, αυτό των δοκιμών σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων.
Ένα τέτοιο ζήτημα δημιουργεί εύλογα σκέψεις που κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Αρχικά, προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να σκεφτεί γιατί ο Πρόεδρος της Ρωσίας παίρνει ένα τέτοιο δημόσιο ρίσκο. Σε περίπτωση που αποδειχθούν βιαστικές και λανθασμένες οι προσδοκίες του αρμόδιου ρωσικού επιστημονικού επιτελείου, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια τη Ρωσία και τον διεθνή της ρόλο. Σε επίπεδο εντυπώσεων σίγουρα, αλλά και σε άλλους τομείς, πιο πρακτικούς… Το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Ρώσος Πρόεδρος πιστεύει αυτά που λέει. Και ποντάρει πολλά στη σημειολογία. Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του αποτελεί ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα, που θα κριθεί στην πράξη για την πιθανή ευστοχία του.
Οι δυτικές δυνάμεις έσπευσαν από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα η επίσημη ρωσική ανακοίνωση να προβάλουν τις αποστασιοποιήσεις τους. Η γεωπολιτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, μην έχουμε αυταπάτες, ακόμα και αν η πραγματική ζωή αποδείξει πως η Ρωσία βρήκε όντως κάτι το επαρκώς αποτελεσματικό, ενδεχομένως αρκετές χώρες θα διστάσουν να το προμηθευτούν ακριβώς επειδή προέρχεται από τους διαδόχους της πάλαι ποτέ Σοβιετίας. Και προκύπτει το ερώτημα: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύγχρονο υγειονομικό «σιδηρούν παραπέτασμα»; Δεν είναι μόνο το ενεργειακό, το κατασκοπευτικό, το στρατιωτικό, το διαστημικό και πολλά άλλα ακόμα πεδία, αυτά στα οποία εκδηλώνεται ο σύγχρονος ανταγωνισμός. Είναι και το θέμα της υγείας… Αυτή δεν είναι μία θετική εξέλιξη, παρά το σχετικά αναμενόμενο του πράγματος, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της στους δύσκολους καιρούς που ξεκίνησαν.
Το σίγουρο είναι πως κάθε νουνεχής και υπεύθυνος άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το συνολικό καλό, και ενστερνίζεται τα οφέλη μίας παγκόσμιας συνεργασίας, θα πρέπει να έχει ορθωμένα τα αυτιά του, τα μάτια του σε διαρκή ετοιμότητα και τις κεραίες στραμμένες προς κάθε κατεύθυνση. Αν οι Ρώσοι είναι εκείνοι που βρήκαν πρώτοι τη «μαγική συνταγή» της προστασίας από τον κορονοϊό, εκμεταλλευόμενοι παρελθούσες επεξεργασίες στο συγκεκριμένο ιατρικό τομέα, αυτό θα πρέπει να τους πιστωθεί. Με γνώμονα να βοηθηθούν από αυτή την εξέλιξη όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, και ειδικά αδύναμες χώρες από «άγονες» περιοχές του πλανήτη. Αυτά, όμως, είναι θεωρίες.
Στην πράξη, τα πράγματα «ζυγίζονται» αλλιώς. Με διαφορετικές μονάδες μέτρησης… Όταν οξύνονται οι αντιθέσεις, ειδικά όταν δεν είσαι μεγάλη δύναμη, καλείσαι να πάρεις θέση. Οι πιέσεις, ακόμα και οι εκβιασμοί, συνθέτουν το τοπίο. Και μάλλον είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης εκείνο που καθορίζει τις τελικές επιλογές…
Πηγή : EFSYN