![0ddad571fbcd937fc3422a20cb4175fb_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/0ddad571fbcd937fc3422a20cb4175fb_XL-696x464.jpg)
Παρά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ που έκρινε παράνομη τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), η ΕΟΚ προχώρησε στην επανατοποθέτηση των ίδιων μελών για το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας.
Η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ έχει γίνει κρίσιμη τις τελευταίες ώρες, καθώς το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε τη συγκρότηση της ΚΕΔ, έπειτα από προσφυγή του Παναθηναϊκού. Η απόφαση αυτή δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας.
Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) εξέδωσε μια σημαντική απόφαση, ακυρώνοντας τη συγκρότηση της ΚΕΔ που είχε γίνει στις 11 Οκτωβρίου 2024 από την ΕΟΚ. Η απόφαση αυτή αποκάλυψε διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη νομιμότητα των διαιτητικών ορισμών στο ελληνικό μπάσκετ, με τον Παναθηναϊκό να είναι η ομάδα που προσέφυγε δικαστικά.
Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δικαίωσε την προσφυγή του Παναθηναϊκού και ακύρωσε τον ορισμό της ΚΕΔ από το Δ.Σ. της ΕΟΚ. Αυτό σήμαινε ότι όλες οι αποφάσεις της επιτροπής στερούνταν νομικής ισχύος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγές από ομάδες που ένιωθαν αδικημένες.
Η αντίδραση της ΕΟΚ και η επανασύσταση της ΚΕΔ
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΑΣΕΑΔ, η ΕΟΚ συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε με ψήφους 20-2 την ανασύσταση της ΚΕΔ με την ίδια σύνθεση. Οι δύο αρνητικές ψήφοι προήλθαν από εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Η νέα ΚΕΔ περιλαμβάνει τους Στέλιο Κουκουλεκίδη, Δημήτρη Μπήτη και Τάσο Πηλοΐδη, με τον Ηλία Κορομηλά να διατηρεί τον ρόλο του ειδικού συμβούλου διαιτησίας. Με αυτή την απόφαση, η ΕΟΚ εξασφάλισε ότι οι διαιτητές θα οριστούν κανονικά και ότι το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Σημασία της απόφασης για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ
Η επιλογή της ΕΟΚ να επαναφέρει την ίδια σύνθεση στην ΚΕΔ ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις, καθώς ο Παναθηναϊκός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω νομικές κινήσεις. Παράλληλα, ομάδες που αισθάνονται αδικημένες από τις διαιτητικές αποφάσεις μπορεί να προσφύγουν και αυτές κατά της ΕΟΚ.
Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ ανέδειξε θεσμικές αδυναμίες στη διαδικασία ορισμού των διαιτητών, και αν δεν υπάρξουν κανονιστικές διευκρινίσεις, παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Κανονικά το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας
Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς η ΕΟΚ έχει προχωρήσει στην επανασύσταση της ΚΕΔ και στον ορισμό των διαιτητών. Οι ομάδες μπορούν να επικεντρωθούν στην αγωνιστική δράση, τουλάχιστον για την ώρα.
Η πιθανότητα νέας δικαστικής διαμάχης τις επόμενες εβδομάδες παραμένει ανοιχτή. Οι εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ είναι ραγδαίες και η επόμενη ημέρα φαντάζει αβέβαιη.
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR
Το ΑΣΕΑΔ έκανε δεκτή την προσφυγή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ για τη συγκρότηση της ΚΕΔ. Η προσφυγή ανέφερε ότι η ΚΕΔ είναι παράνομη λόγω έλλειψης διαφάνειας και αιτιολόγησης.
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR προειδοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά αν η ΕΟΚ παρανομήσει εκ νέου και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναστείλει τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας, για να διασφαλιστεί η νομιμότητα.