Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, πολλοί είναι οι κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Μεταξύ αυτών των κλάδων είναι και ο αθλητισμός, ο οποίος, όπως φαίνεται περνάει δύσκολες μέρες, καθώς, πέραν των επαγγελματικών αθλημάτων, – ποδόσφαιρο και μπάσκετ-, όλα τα υπόλοιπα αθλήματα βρίσκονται σε παύση, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα επανέλθουν οι αθλητές στα γήπεδα.
Το speedynews.gr ήρθε σε επικοινωνία με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Α.Σ. ΠΑΟΚ κα. Κωνσταντίνα Μπεκιάρη, συζητώντας στις πληγές που προκαλεί η πανδημία στον ελληνικό αθλητισμό.
Δεύτερο lockdown στην Ελλάδα, δεύτερο lockdown και στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό… Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να επανέλθει μετά από μία απουσία μακράς διαρκείας από το γήπεδο;
“Η επιστροφή για έναν αθλητή είναι πολύ δύσκολη, καθώς απαιτείται μεγάλο χρονικό περιθώριο επιστροφής στην πρότερη κατάσταση. Επιπλέον, αυτή η περίοδος επιστροφής ενέχει πολλούς κινδύνους τραυματισμών, οι οποίοι, αν δε δοθεί η ιδιαίτερη προσοχή, μπορούν να αποβούν πολύ σοβαροί. Πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ο εγκλεισμός δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με μία περίοδο ξεκούρασης ή διακοπών των αθλητών. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, οι αθλητές περιορίζονται σε γυμναστική στο σπίτι, δεν έχουν καν την ευκαιρία να συντηρηθούν σε ένα τυπικό βαθμό. Όπως συνέβη και κατά την επιστροφή από το προηγούμενο lockdown στην ενεργό δράση, έτσι και τώρα, κατά την επιστροφή των αθλητών στο γήπεδο, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, θα υπάρξει μεγάλη προσοχή και θα δοθεί το ανάλογο βάρος, προκειμένου να επανέλθουν σταδιακά και να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος τραυματισμού”.
Πώς διαχειριστήκατε την πανδημία πριν το lockdown;
“Δεν θα κρύψω πως ήταν δύσκολο! Έπρεπε να μεριμνήσουμε για την ομαλή επιστροφή των αθλητών στο γήπεδο, να φροντίσουμε να διεξαχθούν όλα τα COVID τεστ, να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προστατευθούν όλοι. Ήταν μία αρκετά απαιτητική διαδικασία, από την οποία ωστόσο βγήκαμε νικητές, καθώς όλα κύλησαν σωστά, δεν εκτέθηκε κανείς σε κίνδυνο και δεν είχαμε τίποτα το αναπόφευκτο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι΄αυτό!”
Ο ΠΑΟΚ ήταν υπέρ της διακοπής των ερασιτεχνικών αθλημάτων με το ξέσπασμα του δεύτερου lockdown. Πού οφείλεται η στάση του Σωματείου;
“Για όλους μας προέχει η υγεία των αθλητών! Τα ομαδικά αθλήματα, που καλλιεργεί του Σωματείο είναι κλειστής σάλας, ενώ στην περίπτωση της υδατοσφαίρισης, το άθλημα είναι μέσα στο νερό, όπου είναι εξίσου μεγάλη η πιθανότητα διάδοσης του αθλητισμού. Τα ερασιτεχνικά σωματεία, εν αντιθέσει με τα επαγγελματικά, δε διαθέτουν τις ίδιες ιατρικές υποδομές, δεν διαθέτουν μεγάλα ιατρικά επιτελεία, που να μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και ημερησίως την υγεία των αθλητών και, επιπλέον, τη στιγμή που παλεύουν για την επιβίωσή τους, είναι αδύνατον να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος των covid τεστ, κόστος το οποίο ανέρχεται σε 4.000-5.000€ μηνιαίως για ένα μόνο τμήμα σε ένα μόνο άθλημα. Στον ΠΑΟΚ είμαστε διατεθειμένοι, όπως και πράξαμε ήδη άλλωστε, να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα τεστ στους αθλητές μας. Όμως, τη στιγμή που αυτό το πλάνο δεν μπορεί να ακολουθηθεί από όλα τα Σωματεία, όπως είναι λογικό και επόμενο λόγω του υπέρογκου κόστους, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση την υγεία των αθλητών μας!”.
Πολλοί ανησυχούν για το «αύριο», για την επόμενη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού. Ο ΠΑΟΚ τι προτείνει όσον αφορά την επανέναρξη των αθλημάτων;
“Η κύρια μέριμνα του ΠΑΟΚ είναι η υγεία των αθλητών. Για να υπάρχει μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό, πρέπει να διατηρηθεί άρτια η υγεία όλων των αθλητών όλων των αθλημάτων. Λόγω των συνεχών εξελίξεων, δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο πλάνο για την επόμενη ημέρα ούτε από τους αρμόδιους φορείς, ούτε από τις ίδιες τις ομάδες. Πιστεύουμε πως όλες οι ομάδες επιθυμούν την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ωστόσο η επανέναρξη ενός πρωταθλήματος πρέπει να συνάδει με τις συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες, όταν θα παρθεί η απόφαση της επανέναρξης, ωστόσο θα συμμετέχουμε όλοι στη διαμόρφωση ενός πλάνου, που να είναι πλήρες, να προφυλάσσει την υγεία των αθλητών και να εξαλείφει κάθε πιθανότητα κινδύνου”.
Ένα σχόλιο για τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε;
“Να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό! Η πανδημία δεν επιδέχεται διακρίσεις, απαιτείται ενότητα και πρέπει να κερδίσει το αίσθημα της αλληλοϋποστήριξης, όχι της σύγκρουσης! Μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και πολεμήσουμε μαζί θα τα καταφέρουμε! Εγώ αυτό που θέλω να ευχηθώ σε όλους είναι υγεία! Η υγεία είναι το παν! Ποτέ δεν είναι αργά για να την εκτιμήσουμε…”.
Του Θωμά Παπά,