“Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ήμουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν… χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω…. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερος από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός”.
Τα παραπάνω λόγια ήταν οι δηλώσεις του Γρεβενιώτη χρυσού ολυμπιονίκη μετά το μυθικό άλμα του στα 8,41 που έφερε το 2ο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Λόγια που δεν ακούγονται συχνά μετά από τέτοιες επιτυχίες, καθώς το νέκταρ της νίκης είναι γλυκό και το μυαλό -και λογικό- είναι στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
Τέτοιους ανθρώπους-αθλητές θέλουμε να βλέπουμε να πρεσβεύουν τη χώρα μας. Που με μια κουβέντα θα κάνουν τον κόσμο να τους αγαπήσει, και να πανηγυρίζει σε κάθε επιτυχία.
Πάμε να δούμε ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου και να αναφέρουμε κάποιους παράγοντες και πρόσωπα που από τον ίδιο μάθαμε ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του και στην εξέλιξη του ως τώρα!
Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στην Πηγαδίτσα των Γρεβενών στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Άρχισε τον στίβο καθυστερημένα -στα 15 του- και κατά τύχη. Μα, ευτυχώς, το παιδί από τα Γρεβενά έπεσε σε καλά χέρια. Ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον ανακάλυψε παρακολουθώντας τον να κάνει παρκούρ στο στάδιο της πόλης του.
Πήγαινε εκεί με την παρέα του, έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες και τους βιντεοσκοπούσαν. ΄Επειτα ανέβαζαν τα βιντεάκια στο Ιντερνετ. Ο κ. Παπανίκος παρατήρησε ότι ένας από τους νεαρούς -ο Μίλτος- είχε εξαιρετική αλτικότητα.
Τον έπεισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ενωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους». Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα».
Ήταν αθλητικός τύπος, του άρεσε ο στίβος, όμως, από την άλλη, σιχαινόταν τις δεσμεύσεις. Ο κ. Παπανίκος δεν έκανε το λάθος να τον ζορίσει. Το αποφάσισε ο ίδιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το αγώνισμα, όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων.
Φορώντας μια βερμούδα και ένα φαρδύ φανελάκι, πήδησε 6,40 μέτρα. Ενθουσιάστηκε, επειδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών χωρίς προπονήσεις. Κι έτσι το πήρε πιο ζεστά. Αυτά συμβαίνουν το 2013-2014. Αμέσως μετά, αρχίζει η… εκτόξευση.
Μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις
Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.
Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ, από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε μόνο 7,64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017, κερδίζοντας όμως εμπειρίες.
Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.
Η κορυφαία επίδοση στον κόσμο
Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαίου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε με άλμα στα 8,04 μ που πέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, όπου στην πρώτη του προσπάθεια σημείωσε επίδοση 8.35μ. Το άλμα αυτό του έδωσε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του τον Σουηδό Thobias Montler που σημείωσε 8,31 μ και τον Φιλανδό Kristian Pulli που σημείωσε 8,24 μ.
Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ και έπειτα ήρθε αυτή η μεγάλη στιγμή:
Το στυλ του είναι μια “fusion” μίξη από ιαπωνικά κόμικ manga, το σούμο, την κινησιολογία του παρκούρ, ελληνόφωνο χιπ-χοπ και σίγουρα μας κρύβει πολλά ακόμα.
Ο Τεντόγλου είναι μόλις ο 9ος χρυσός Ολυμπιονίκης για την Ελλάδα σε άθλημα στίβου από καταβολής των μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων και μπήκε ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Σπύρος Λούης, η Βούλα Πατουλίδου, η Αθανασία Τσουμελέκα, η Κατερίνα Στεφανίδη.
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο 2ος ολυμπιονίκης μετά τον Κώστα Τσικλητήρα και συγκεκριμένα μετά από έναν αιώνα και 9 χρόνια.
Ο μυθικός Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο άλμα στον τελικό του μήκους, σημειώνοντας στην τελευταία προσπάθεια 8,41μ. Για να γίνει κατανοητό το σπουδαίο επίτευγμα του, αρκεί να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν τρίτος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με 8.11μ. από την πρώτη του προσπάθεια και 8.15μ. στην 5η.
Είδε τον Ισπανό Κάθερες να τον θέτει εκτός βάθρου με 8.18μ. στο τελευταίο του άλμα! Στο δικό του τελευταίο άλμα, ωστόσο, ο 23χρονος από τα Γρεβενά «πέταξε» στα 8.41μ., κατακτώντας το χρυσό λόγω καλύτερης δεύτερης προσπάθειας από τον Κουβανό Ετσεβαρία, ο οποίος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όπως και ο συμπατριώτης του και «χάλκινος», τελικά, Μάσο.
Και εις ανώτερα Μίλτο και συνέχισε να μας χαρίζεις τέτοιες μεγάλες στιγμές!!
#menoume_speedy