Ποιες είναι οι μεταλλάξεις – Πως επηρεάζουν το εμβόλιο – Τι απαντούν οι επιστήμονες

Αγωνία επικρατεί για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 24ωρα και μάλιστα «αναστάτωσαν» την Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο.

Ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εντοπιστεί από τις αρχές Σεπτέμβρη. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών γεγονός αναμενόμενο από τους επιστήμονες καθώς μέχρι τώρα έχει μεταλλαχθεί ήδη χιλιάδες φορές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της μετάλλαξης είναι όμως σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες μεταδίδεται ευκολότερα αλλά και πιο γρήγορα.

Μανωλόπουλος: Απειροελάχιστη η πιθανότητα να επηρεάσει το εμβόλιο

Απειροελάχιστη χαρακτήρισε την πιθανότητα η εν λόγω μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Για να αλλάξει η επίδραση του εμβολίου, θα πρέπει να έχουμε πολλούς πολυμορφισμούς, χιλιάδες πολυμορφισμούς, και να αλλάξει τόσο πολύ η πρωτεΐνη ώστε να μην την αναγνωρίζει και να την αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού μας κάτι που είναι απίθανο. Έχει μεταλλάξεις αλλά είναι ελάχιστες», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιτρέπουν ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που βρέθηκε στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Μόσιαλος: Νέα δεδομένα για την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Στη μετάλλαξη αναφέρθηκε και ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος μέσω ανάρτησής του, όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού ευθύνεται για την εισαγωγή αυστηρών περιοριστικών κανόνων της κατηγορίας 4 για εκατομμύρια ανθρώπους στο Λονδίνο και στη Ν. Αγγλία καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από άλλες χώρες προς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τα δεδομένα μέχρι τώρα φαίνεται πως είναι το κυρίαρχο στελεχος στο Λονδίνο και

• μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμα συλλέγονται στοιχεία.
• Τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους.
• Επιπλέον, δεν δημιουργεί βαρύτερη κλινική εικόνα και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοιμωξης από αυτό το στέλεχος.
• Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν μεταδίδεται πιο εύκολα ίσως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Ας δούμε μερικές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση.

Οι περιορισμοί αφορούν την προσπάθεια μείωσης της διάδοσης της παραλλαγής. Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ διάφορες προσομοιώσεις για να προβλεφθεί η εξάπλωση, αλλά δεδομένων των λίγων στοιχείων για τον ίδιο των ιό, το τι θα οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων (δηλαδή των μέτρων δημόσιας υγείας), και το τι θα οφείλεται στον ίδιο τον ιό είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, ωστόσο αυτό ακόμα μελετάται. Επί του παρόντος, όλες οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και υπάρχουν αβεβαιότητες και μια λίστα αναπάντητων ερωτημάτων. Ας ξαναπούμε εδώ ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς. Το σημαντικό δεν είναι οι αλλαγές, αλλά εάν μας αφορούν: αν οι αλλαγές που ανιχνεύονται στον ιό επηρεάζουν τελικά την κλινική εικόνα, δηλαδή τη συμπτωματολογία και την ίδια τη νόσο».

#menoumespeedy