Μία νέα υποπαραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε από τις υγειονομικές αρχές της Σανγκάης, την οποία ονόμασαν BA.5.2.1, σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ένας αξιωματούχος στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη μάχη που δίνει η Κίνα με τον ιό, με όπλο την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων», τους τελευταίους μήνες.

Όπως ανέφερε ο Ζάο Νταντάν, υποδιευθυντής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης, πρόκειται για ένα κρούσματα που εντοπίστηκε στη συνοικία Πουντόνγκ στις 8 Ιουλίου και συνδέεται με περιστατικό του εξωτερικού.

Σε αυτή τη φάση η Σανγκάη έχει εξέλθει από το σκληρότατο lockdown που είχε επιβληθεί για πάνω από δύο μήνες για τους 25 εκατομμύρια κατοίκους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς, όπως τοπικές καραντίνες όπου εμφανίζεται κρούσμα, καθημερινά υποχρεωτικά τεστ, χρήση μάσκας κλπ.

«Η πόλη μας συνεχίζει να καταγράφει περισσότερα θετικά κρούσματα από μετάδοση στην κοινότητα και ο κίνδυνος της επιδημιολογικής εξάπλωσης μέσω της κοινωνίας παραμένει πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Νταντάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτοικοι σε αρκετές κεντρικές συνοικίες της Σανγκάης θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε δύο γύρους -από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου- σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν νέες πιθανές εξάρσεις του ιού.

Η παραλλαγή Όμικρον BA.5, που κυριαρχεί στο νέο πανδημικό κύμα που έχει εκδηλωθεί παγκοσμίως, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στις 13 Μαΐου σε έναν 37χρονο ασθενή, ο οποίος είχε μεταβεί αεροπορικώς στη Σανγκάη από την Ουγκάντα, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η παραλλαγή BA.5 αποδείχτηκε ότι έχει επιταχυνόμενο ρυθμό μετάδοσης και βελτιωμένη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής, δήλωσε ο Γιουάν Ζενγκάν, ένα μέλος της επιτροπής ειδικών για την πρόληψη του κορονοϊού στην πόλη αυτή, μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των συντακτών.