Την δήλωσή του περί ενδοοικογενειακής μετάδοσης την 1η εβδομάδα του lockdown, εξήγησε εκτενώς μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, δίνοντας ένα παράδειγμα/μοντέλο για να γίνει καλύτερη η κατανόηση:
“Θετικός με 8 ώρες δουλειά με μάσκα και 6 ώρες σπίτι χωρίς μάσκα μεταδίδει λιγότερο κατά Μ.Ο από ό,τι σε συνθήκες lockdown με 14 ώρες σπίτι χωρίς μάσκα και μεταδίδει κυρίως ενδοοικογενειακά. Είναι θέμα πιθανοτήτων και εκτίμηση αυτής συνολικά στην κοινότητα.
Δηλαδή ακόμα και αν η πιθανότητα μιας ενδοοικογενειακής μετάδοσης είναι 10% (δηλαδή ενδοοικογενειακό R=0.10) και αυξηθεί σε 20% (ενδοοικογενειακό R=0.20) με το lockdown σε 20,000 οικογένειες (το 1/5 της εκτίμησης ενεργών κρουσμάτων στην Αττική με βάση κάποιους επιστήμονες) αυτό θα σημαίνει αύξηση θετικών λόγω αυτής της αλλαγής από 2000 σε 4000 σε περίπου 1 εβδομάδα.
Φυσικά το lockdown και τα μέτρα αυτά σίγουρα βοηθάνε στη γενικότερη μείωση των κρουσμάτων αλλά με καθυστέρηση λόγω του φαινομένου που περιγράφω παραπάνω, όπως είδαμε καθυστέρηση και το Νοέμβριο”.
#menoume_speedy