Για «ελλείψεις μερικές φορές σοβαρές» στην πολιτική των εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, όμως εκτιμά πως η «αλληλεγγύη» των 27 καρποφορεί, μεταξύ άλλων προς την Αφρική.

«Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι, αναμφίβολα, απόλυτα ικανοποιητική, δεν είναι τέλεια (…) με ελλείψεις, μερικές φορές, σοβαρές, όμως πρέπει να αναλογιστούμε τον δρόμο που έχουμε διανύσει», επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την Ευρώπη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Μπροστά στην επείγουσα κατάσταση μιας κρίσης άνευ προηγουμένου, θέσαμε τις βάσεις για μια Ευρώπη της υγείας», σημείωσε, υπερασπιζόμενος την πολιτική της αγοράς εμβολίων κατά της Covid σε επίπεδο ΕΕ και όχι από κάθε κράτος μέλος.

«Μάθαμε να είμαστε αλληλέγγυοι τόσο στην αγορά και τον επιμερισμό των ευρωπαϊκών εμβολίων και εύχομαι πραγματικά αυτή η δυναμική να μπορέσει να διαρκέσει, ακόμα κι αν βλέπω εδώ κι εκεί τάσεις απόσχισης», συμπλήρωσε. Τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία επέλεξαν τα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια πέραν του ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία ηγούνται της κούρσας διανομής εμβολίων στις πιο μειονεκτούσες χώρες, ιδίως στην Αφρική, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την κινητοποίηση των Δυτικών στο θέμα.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα στο τέλος της ιστορίας. Οι συγκρίσεις θα γίνουν στο τέλος», εκτιμά ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισήμανε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Covax, που δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρωτοβουλία κυρίως της Γαλλίας.

«Δόσεις εμβολίων άρχισαν να φθάνουν στην Αφρική μέσω του Covax: στην Γκάνα παρέλαβαν 600.000 δόσεις στις 24 Φεβρουαρίου, στην Ακτή Ελεφαντοστού 500.000 δόσεις στις 26, στην Αγκόλα 500.000 δόσεις στις 2 Μαρτίου, στη Νιγηρία 4 εκατομμύρια δόσεις στις 2 Μαρτίου», εξήγησε. «Αυτή είναι η απτή πραγματικότητα επίδειξης αλληλεγγύης».

#menoumespeedy