
Το «πάγωμα» του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρομβώσεις, ανάγκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ, να συγκαλέσει την Πέμπτη 18 Μαρτίου, «έκτακτη σύνοδο» της επιτροπής ασφαλείας του.
Ο ΕΜΑ πάντως τονίζει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.
Σήμερα, η επιτροπή ασφάλειας θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης θα ασχοληθεί με το θέμα. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.
Ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους ζήτησε πάντως ο υπουργός Υγείας της χώρας μας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. «Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό», για να υπογραμμίσει ότι, διεθνώς, από τα 17 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μόνο 37 περιπτώσεις θρομβοεμβολικού επεισοδίου εμφανίστηκαν και καμιά στη χώρα μας.
Ο Επιδημιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την ανησυχία που προκαλούν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί αναστολή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Από πλευράς της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον εμβολιασμό.