Ιδιαίτερη ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον αριθμό των κρουσμάτων με covid-19 στη χώρα, με την Αττική να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ.
Σε επίπεδα άνω των 3.000 παρέμεινε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την Τετάρτη, 24 Μαρτίου, υποχωρώντας πάντως σε σύγκριση με το αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης.
Σταθερός στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας παρέμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων (699), ενώ κατεγράφησαν 67 θάνατοι.
Ειδικότερα, σε 3.062 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ενώ διενεργήθηκαν 55.842 τεστ (περίπου 10.000 λιγότερα σε σύγκριση με χθες). Η θετικότητα ανήλθε σε 5,48%.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 44.273 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου (Iso Week 11) το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,96% σε σύνολο 102.336 RT-PCR και 163.423 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Συνολικά 1.422 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, 387 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αχαΐα και 115 στη Λάρισα.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα.»
Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. “Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1.”
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», τόνισε.
Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία.»
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.»
Τέλος, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων.»
Ο κ. Γώγος κλείνοντας επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης.«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.»
Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σχετικά με παραμονή «βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες».
Στο έγγραφο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, αναφέρεται επίσης το πρόβλημα «στελέχωσης πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων».
Λίστες αναμονής διασωληνωμένων ασθενών με covid και non covid εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος.