Υπάρχει μια μεγάλη πίεση να ακυρωθεί η προσπάθεια και όσα έχουν επιτευχθεί απέναντι στον κορωνοϊό μέσω διάφορων ενεργειών, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου.

Η τελευταία δήλωσε ότι πολλές φορές στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων έχουν οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις για την πανδημία. Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN «αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία». «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες» προσέθεσε σε δραματικούς τόνους.

«Αυτό είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε μια τεράστια διασπορά. Η άποψη αυτή δεν εκφράζεται μόνο από κάποιους γιατρούς. Σε όλη την κοινωνία υπάρχει αυτή η συζήτηση. Υπάρχει μία συζήτηση για την άρνηση της μάσκας, για τα εμβόλια, η οποία καλλιεργείται στο δημόσιο χώρο σε πολύ μικρό βαθμό, αλλά καλλιεργείται. Αν αυτό κυριαρχήσει θα ανατραπεί ότι έχουμε πετύχει».

Ειδικότερα για την κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι δίνει την μάχη από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή από μία θέση την οποία τιμά διαρκώς με μία μεγάλη ψυχική ένταση και κόπωση η οποία είναι λογική και αναμενόμενη.

Βασιλακόπουλος για Κοτανίδου: Δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα

Στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κ. Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε. Όσον αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, ο καθηγητής σημείωσε ότι οδεύουμε προς την έξοδο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα. Ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται το lockdown. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ομονοήσουν. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας να διαδηλώνουμε κάθε μέρα» ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η θνητότητα είναι η μισή σε σχέση με τον Νοέμβριο ακόμη και αν το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

«Μέχρι ο εμβολιασμός να λύσει το πρόβλημα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά να τηρούμε τις αποστάσεις». Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca και τα νοσήματα που εμφανίστηκαν, τόνισε ότι πρέπει να συγκριθεί ένα μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων και μη για να αποδειχθεί ότι ευθύνεται το εμβόλιο για τις θρομβώσεις. «Κάποιος θα μπορούσε να πάθει θρόμβωση και χωρίς να έχει εμβολιαστεί», είπε.