Φόβος και αυστηροποίηση των μέτρων στην Ευρώπη

Η “δυσκαμψία” στο θέμα των εμβολιασμών, η εμφάνιση της μετάλλαξης του κορονοϊου κυρίως στην Βρετανία αλλά και η μη αποσυμφόρηση των υγειονομικών συστημάτων οδηγούν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να “σκληρύνουν” το lockdown.

Η Ιταλία θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου, καθώς τα κρούσματα στη χώρα δεν φαίνεται προς το παρόν να μειώνονται.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να παρατείνει τους περιορισμούς έως τον Φεβρουάριο. Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους ελέγχους εισόδου, ζητώντας από τους πολίτες που φθάνουν από χώρες με πολλά κρούσματα ή όπου κυκλοφορεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα παρατείνει τα μέτρα του lockdown, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων και των καταστημάτων, κατά τουλάχιστον τρεις εβδομάδες έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Στη Γαλλία προσανατολίζονται σε πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα αντί τις 8 το βράδυ, όπως έχει γίνει ήδη σε κάποια τμήματα της χώρας. Προς το παρών δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων.

Στην Ελβετία, τουλάχιστον 60 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στο νέο στέλεχος στο θέρετρο του Βένγκεν στις Άλπεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να παρατείνει τους περιορισμούς του lockdown κατά πέντε εβδομάδες έως τα τέλη Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των εστιατορίων, των πολιτιστικών χώρων και των κέντρων αναψυχής.

Στη Δανία, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα παρατείνει τα μέτρα του lockdown. Το κοινοβούλιο της Δανίας θα είναι μερικώς κλειστό για ένα μήνα εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού.