Έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει μια ταινία, γαλλικής παραγωγής, που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ τον προηγούμενο μήνα με τίτλο: «Hold Up», η οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτει την τεράστια δολοπλοκία πίσω από την πανδημία Covid-19.

Η «επιτυχία» της ταινίας οφείλεται κυρίως στους αρνητές της μάσκας και του σκεπτικιστές του εμβολίου, οι οποίοι την προώθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της ταινίας, οι άπληστες φαρμακευτικές εταιρείες έσπευσαν να «ρίξουν» στην αγορά εμβόλια κατά της Covid-19, παραλείποντας στάδια, κατά τη διαδικασία των δοκιμών. Επιστήμονες και μελετητές αποδόμησαν γρήγορα τα επιχειρήματα της ταινίας ωστόσο.

Η επιτυχία της ταινίας είναι ένα από τα τελευταία δείγματα των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών καθώς προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού ενάντια στον κοροναϊό.

«Η Γαλλία βάλλεται από τη δυσπιστία έναντι των εμβολίων τα τελευταία δέκα χρόνια», δηλώνει ο Τζέρεμι Γουόρντ, κοινωνιολόγος στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας. «Στον κλάδο της δημόσιας υγείας, αγωνιούμε εδώ και μήνες για το πώς θα το χειριστούμε όλο αυτό».

Οι δυσπιστία των Γάλλων

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 από το Gallup-Wellcome Trust, στην οποία συμμετείχαν 140.000 άνθρωποι σε 140 χώρες, οι Γάλλοι «είναι ο πιο σκεπτικιστικός λαός στον κόσμο όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολιασμών».

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις Γάλλους, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, πιστεύει πως γενικά τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, ενώ ένας στους πέντε Γάλλους (δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο) έχει αντιρρήσεις και ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Επιπλέον, σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων πρόσφατα απάντησε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών (36%), των Βρετανών (21%) και των Κινέζων (15%).

Η στρατηγική κατά της δυσπιστίας

Ένα από τα σχέδια των γαλλικών αρχών προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν είναι να τονίσουν τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna.

O νεωτερισμός αυτός, με το όνομα messenger RNA, προκαλεί μεταβολή του μηχανισμού παραγωγής πρωτεϊνών, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμβόλια που βασίζονται σε αποδυναμωμένους ιούς προκειμένου να ενεργοποιήσουν ανοσοποιητική αντίδραση.

Ωστόσο, αμέσως μετά την έγκριση που έδωσε η Βρετανία στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech, πολλοί σημαντικοί γάλλοι γιατροί δήλωσαν πως ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουν ως ασφαλή και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια.

Περί ανετοιμότητας

Ο Αλέν Φίσερ, κορυφαίος σύμβουλος εμβολιασμών της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου οι Ευρωπαίοι και οι Γάλλοι ειδικοί και ελεγκτές να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.

«Έχουμε μόνο δύο με τρεις μήνες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας αυτών των εμβολίων. Επίσης, τα δεδομένα δεν είναι ακόμα επαρκή για να δούμε αν τα εμβόλια προστατεύουν και ως προς τη μετάδοση του ιού».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου: «Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό…Και προφανώς δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τα εμβόλια που έρχονται.

Η μάχη για επαρκή πληροφόρηση

Ο δρ. Φίσερ δεσμεύτηκε ότι θα συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα ενδιαφερόμενων, στην οποία θα περιλαμβάνονται οικογενειακοί γιατροί, σύμβουλοι και εκπρόσωποι ασθενών και ειδικοί στη διστακτικότητα έναντι των εμβολιασμών, Στόχος να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο δράσης έναντι της Covid-19. Στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχουν και 30 πολίτες που θα επιλεχθούν τυχαία.

Σχολιάζοντας το σχέδιο αυτό, ο κοινωνιολόγος Τζέρεμι Γουόρντ υποστηρίζει ότι αυτό που πιθανότατα επιχειρούν ο δρ. Φίσερ και οι υπόλοιποι ειδικοί είναι να «χτίσουν» εμπιστοσύνη μέσω της διαφάνειας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κοινωνιολόγου Τζοσλίν Ροντ, πάντως, λόγω μιας σειράς ατυχών γεγονότων, η προσπάθεια να πειστεί ο γαλλικός λαός δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Όταν ξέσπασε η γρίπη H1N1, η γαλλική κυβέρνηση παρήγγειλε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Οι εμβολιασμοί έγιναν σε αντίσκηνα έξω από γήπεδα και σε άλλα δημόσια κτίρια προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Τελικά εμβολιάστηκε μόνο το 8% του πληθυσμού και όταν η ένταση του ιού υποχώρησε, η κυβέρνηση επικρίθηκε για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα ένα φάρμακο κατά του διαβήτη αποσύρθηκε από την αγορά όταν διαπιστώθηκε ότι, στα 33 χρόνια της κυκλοφορίας του, προκάλεσε από 500 έως 2000 θανάτους.

Τώρα, το βάρος πέφτει στους οικογενειακούς γιατρούς που, μέσα σε ένα κλίμα τόσο έντονης δυσπιστίας, καλούνται να πείσουν τους Γάλλους να εμβολιαστούν.

Πληροφορίες: in.gr