thessaloniki

Για την χρήση της κολχικίνης στη θεραπεία του κορωνοϊού, η οποία πήρε χθες πράσινο φως και στην Ελλάδα, μίλησε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.  

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής. Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. «Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος.

#menoumespeedy