κορωνοϊός, μέτρα
Eurokinissi

Για την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας αλλά και το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας της αγοράς μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας – παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας» δήλωσε.

Ερωτώμενος για τα σχόλια μελών της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ότι η επιτροπή έχει πάρει και λάθος αποφάσεις, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη. «Η τήρηση των μέτρων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το να κρατάμε τα βασικά μέτρα παίζει πολύ βασικό ρόλο. Ακόμα και αν κυκλοφορούμε έξω».

Σχετικά με το αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό ήταν ξεκάθαρος. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει».

«Ελπίζω σε ύφεση της καμπύλης. Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα. Είναι πανδημία».

«Αν πάει καλά ο έλεγχος των νοσηλειών στα νοσοκομεία, πρέπει να δουλεύουμε το άνοιγμα. Με πολλά τεστ, στοχευμένα, σε κρίσιμους χώρους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «καταλαβαίνετε τι σημαίνει να έχετε μια νόσο που να έχει 5000 κρούσματα, με την την ίδια πνευμονία, την ίδια μέρα; Πόσο βαριά είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος την ώρα την δύσκολη να προσθέσει κλίνες στο δημόσιο τομέα. Όλοι οι γιατροί, όλο το σύστημα υγείας, πρέπει να είναι ενιαίο σε αυτές τις κρίσεις».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έχει μειωθεί η θνητότητα, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί η αξιοπιστία των self – τεστ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επικουρική μέθοδο για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ζητούμενο είναι τα στοχευμένα τεστ που θα γίνονται στις δομές υγείας, για να καταγράφονται τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι τα self – τεστ θα βοηθήσουν στην απομόνωση και την ιχηλάτηση κρουσμάτων.