Η γαλλική «Le Monde» εξαπολύει πυρά κατά της ελληνικής εκκλησίας για τη συμβολή της στη διάδοση του ιού

mitsotakis-ekklisia1.jpg

Ένα ντροπιαστικό αφιέρωμα στην γαλλική πολιτική εφημερίδα «Le Monde» σχετικά με την ανευθυνότητα της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την πανδημία, μας κάνει να κατανοούμε πέρα από κάθε αμφιβολία πως η έλλειψη ορθολογισμού που επέδειξε το ιερατικό σώμα αποτέλεσε εγκληματική στάση για τη δημόσια υγεία.

«Εκκλησίες γεμάτες μέχρι σκασμού, πιστοί που δε φοράνε προστατευτικές μάσκες, φιλάνε εικόνες και χέρια παπάδων, και πίνουν κρασί κατά τη διάρκεια της μετάληψης χρησιμοποιώντας το ίδιο κουτάλι, καθώς κι ένα παιδί που ασπάζεται το φέρετρο ιερέα που πέθανε από covid…Εικόνες που σόκαραν αρκετά εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας», γράφει η «Le Monde» για το θέμα, καθιστώντας σαφές πως θεωρεί ότι τα γεγονότα αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, που προηγουμένως είχε χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την μετριοπαθή εώς προκλητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην εκκλησία, καθώς, παρόλο που απαγόρευσε το ομαδικό προσκύνημα και τις λειτουργίες, άφησε τις εκκλησίες ανοιχτές για τους πιστούς που θέλουν να προσεύχονται ατομικά.

Από την κριτική της γαλλικής εφημερίδας δεν ξεφεύγει φυσικά και η ανεύθυνη αντίδραση των πολιτών απέναντι στην απαγόρευση να θρησκεύουν δημόσια, με το άρθρο να εξιστορεί συνοπτικά κάποια περιπτώσεις παραβίασης των περιορισμών κατά τη διάρκεια της άνοιξης για τους εορτασμούς του Πάσχα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Φυσικά αυτά τα περιστατικά είναι σε όλους μας λίγο-πολύ γνωστά. Η τόσο έντονη αντίδραση όμως του ξένου Τύπου απέναντι στα γεγονότα, σε ένα ζήτημα που εμείς  προσπερνάμε ως στιγμιότυπο καθημερινής, ελληνικής τρέλας, ίσως μας κάνει να κατανοήσουμε σε βάθος την υπέρ του δέοντος ευνοϊκή μεταχείριση που δέχεται η εκκλησία από την πολιτεία, καθώς και το πόσο σκανδαλώδη φαίνονται όλα αυτά στα μάτια των πολιτών ενός κοσμικού κράτους όπως η Γαλλία.