Η Σερβία “βράζει” από τον κορονοϊό

epa08811696 A man wears a protective face mask in Belgrade, Serbia, 10 November 2020. Serbia is witnessing a rise in coronavirus infections prompting the government to consider new restrictions. EPA/ANDREJ CUKIC

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού στην Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 6.842 νέα κρούσματα , ενώ κατέληξαν 37 ασθενείς. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και θανάτους.

Από σήμερα και για διάστημα δέκα ημερών ισχύουν νέα μέτρα με περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ και της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων. Τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία θα λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιοριστεί στους 50 ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία αστικής συγκοινωνίας και για τον λόγο αυτό στο Βελιγράδι, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας.

Το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης με τα νοσοκομεία αναφοράς είναι όλα γεμάτα ενώ συνεχώς κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων μπαίνουν στην μάχη κατά του κορονοϊού. Μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι εκπαιδευτικοί. ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νόσησαν ή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξάνεται δραματικά και αν δεν κλείσουν τα σχολεία άμεσα, αργότερα θα καταστεί αδύνατη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η κυβέρνηση για την ώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σχολεία υποστηρίζοντας ότι μόνο το 2% των εκπαιδευτικών έχει νοσήσει. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ωστόσο αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία.