Καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει όλον τον πλανήτη και ενώ οι επιχειρήσεις και η αγορά δυσκολεύεται να ανακάμψει, στις ΗΠΑ τα αιτήματα των πολιτών που βρίσκονται σε ανεργία και ζητούν έκτακτες οικονομικές παροχές από το κράτος, πολλαπλασιάζονται συνεχώς.
Σύμφωνα με την Forbes, την εβδομάδα αυτή καταγράφηκαν 778.000 αιτήματα για χορήγηση οικονομικών παροχών(σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση), πολύ περισσότερα από τα 733.000 αιτήματα που υπολόγιζαν οι ειδικοί. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μια ένδειξη, πως η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αρχίζει να επηρεάζει την αγορά εργασίας.
Μπορεί η αύξηση των νέων ανέργων να είναι σταθερή – με μερικές εξαιρέσεις – από τον Μάρτιο, αλλά ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα σενάρια για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας, έχουν αρχίσει να εξασθενούν.
Οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον διαφορετικό τρόπο για να βοηθήσει η ομοσπονδία την κατάσταση, παρά μόνο να υλοποιηθεί η άποψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία, απαιτείται περισσότερη ώθηση για να στηριχθεί η οικονομία τους χειμερινούς μήνες, μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Ακόμη, 311.675 άτομα ζήτησαν βοήθεια μέσω του προγράμματος Παγκόσμιας Βοήθειας για την Ανεργία την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αφορά άτομα τα οποία έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή από την πανδημία, χωρίς όμως να δικαιούνται κοινωνικές παροχές, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργάτες.
Μια πρόσφατη έκθεση του Century Foundation έδειξε ότι όταν λήξει το πρόγραμμα βοήθειας για την “πανδημία ανεργίας”, όπως και όταν λήξει ένα άλλο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για ανεργία στα τέλη Δεκεμβρίου, 12 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.
Άννα Σαϊνίδου