Μια νέα εκτίμηση έφερε στο φως της δημοσιότητας ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, κ. Στανόπουλος, σύμφωνα με την οποία οι μισές διασωληνώσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στην CoViD-19
Όπως αναφέρεται στο iatronet.gr, o καθηγητής χαρακτηρίζει ως μύθο το επιχείρημα πως για την τραγωδία που βιώνει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα φταίει η διαφορά της θερμοκρασίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
“Αν το βάρος δινόταν στη σωστή διαχείριση των κλινικών Covid, αντί στη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ”, τονίζει ο καθηγητής ενώ υπογραμμίζει πως ειδικές συσκευές μη επεμβατικού αερισμού και υψηλής ροής οξυγόνου, σε συνδυασμό με την επαρκή στελέχωση των κλινικών Covid με ικανό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την βελτίωση της κλινικής εικόνας πολλών ασθενών, αλλά και την αποφόρτιση των ΜΕΘ που δέχονται πρωτοφανή πίεση.
“Όσοι ασχολούμαστε με τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης με την πανδημία, έχουμε αντιληφθεί πως το πρόβλημα εντοπίζεται έξω από τις ΜΕΘ”
Ακόμη, για τον καθηγητή, ο οποίος έχει σημειώσει 33 ετών πορεία στις ΜΕΘ, το νοσοκομείο “Παπανικολάου” παρέλαβε πριν από δύο εβδομάδες παρόμοιες συσκευές, αλλά σε αριθμό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αυτού του διαστήματος, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογη είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία.
“Παράλληλα με την προμήθεια και χρήση συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου, αυτό που χρειάζονται οι κλινικές είναι το επαρκές προσωπικό, που θα παράσχει την ορθή φροντίδα στους ασθενείς και θα μπορεί να επεμβαίνει έγκαιρα σε περίπτωση επιδείνωσης. Όταν αντιστοιχούν δύο νοσηλεύτριες ανά 100 ασθενείς, η νοσηλεία στα έξω από τις ΜΕΘ τμήματα είναι μοιραία προβληματική. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταβεβλημένοι, δεν έχουν το χρόνο ούτε να πιουν λίγο νερό”.
Στη συνέχεια ο καθηγητής επισήμανε πως “εδώ και 33 χρόνια στις ΜΕΘ δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο”, ενώ προσέθεσε πως “Είχαμε ένα πολύ δύσκολο περιστατικό με ασθενή κάθε δίμηνο ή τρίμηνο. Σε αυτή τη φάση είναι όλοι έτσι. Ένας πρωτοφανής αριθμός ασθενών σε πολύ δύσκολη κατάσταση”, αλλά και πως ο ίδιος δεν βλέπει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Μύθος ότι φταίει η διαφορά θερμοκρασίας
Ο κ. Στανόπουλος, χαρακτηρίζει ως μύθο το επιχείρημα πως για την τραγωδία που βιώνει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα φταίει η διαφορά της θερμοκρασίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο καθηγητής επισυνάπτει τα δημοσιευμένα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας μελέτης που συνυπολόγισε διάφορους παράγοντες:
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης* οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον ρόλο των καιρικών συνθηκών (λαμβάνοντας υπόψη την ισοδύναμη θερμοκρασία που συνδυάζει την επίδραση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα) και άλλους παράγοντες όπως η αστική πυκνότητα, η κινητικότητα, η φιλοξενία, δημογραφικές πληροφορίες και χρήση μάσκας εντός των κοινοτήτων. Η μελέτη έδειξε πως οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση της πανδημίας, με σειρά σπουδαιότητας είναι:
Η κινητικότητα (με σχετική σημασία 34,32%).
Η παραμονή ή μη στο σπίτι (26,14%).
Ο πληθυσμός (23,86%).
Η αστική πυκνότητα (13,03%).
Η θερμοκρασία (σχετική σημασία <3%).
“Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η σχέση μεταξύ COVID-19 και μετεωρολογικών συνθηκών πρέπει να λάβει υπόψη την κλίμακα, την αστική πυκνότητα και τις περιοχές κινητικότητας για τη βελτίωση των προβλέψεων”, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Πηγή: iatronet.gr