Τα καλά νέα της ημέρας μας φέρνουν οι ερευνητές από το τμήμα IHME του πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κορωνοιού έχει πέσει κατά 30% από τον περασμένο Απρίλιο.
Εύκολα συμπεραίνουμε την αιτία που κρύβεται πίσω από τη θετική αυτή έκβαση· η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον έρθει αντιμέτωπη με τον εχθρό και γνωρίζει το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να φροντίζει γρηγορότερα και ποιοτικότερα τους ασθενείς.
Μεταξύ των μεθόδων που συνέβαλλαν στην πτώση των θανάτων, σε σχέση πάντα με τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι τα αραιωτικά αίματος, η υποστήριξη με οξυγόνο, καθώς και η στεροειδής δεξαμεθαζόνη.
Φυσικά το ποσοστό επιβίωσης «παίζει» αρκετά από περιοχή σε περιοχή, αναλόγως και των επιμέρους συνθηκών, όπως είναι για παράδειγμα η ηλικιακή κατανομή των ανθρώπων, καθώς σε μια χώρα με γηραιότερο πληθυσμό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι πλέον αναμενόμενο να παρατηρείται θανατηφόρα κατάληξη για ένα σημαντικά μεγαλύτερο μέρος των ασθενών.
Ενδεικτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες η πανδημία σκοτώνει πλέον περίπου το 0,6% των ανθρώπων που προσβάλλονται από αυτή, τη στιγμή που τον Απρίλιο το ποσοστό ανερχόταν σε 0,9% των συνολικών νοσούντων.
Μεγάλη τροχοπέδη για τα πάσης φύσεως στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον κορωνοιό υπενθυμίζουμε πως αποτελούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του, καθώς δεν συγκαταλέγονται ποτέ στους ασθενείς και περνάνε απαρατήρητοι από την επιστημονική κοινότητα. Αν και, λοιπόν, οι σύγχρονοι στατιστικοί δείκτες παίρνουν υπόψιν τον παράγοντα αυτόν της ανακρίβειας, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα ποσοστά είναι πιθανό να διαφέρουν σε κάποια σημεία από την πραγματικότητα ως έχειν.