antras krataei maska

Ποιες είναι οι δράσεις του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τη ψυχική υγεία

Στη σημασία της ψυχικής υγείας και τις δράσεις του υπουργείου υγείας, αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ο η ελληνική Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλους και αφουγκράζεται το φόβο και το άγχος όλων. Μάλιστα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων που ηγούνται των ιατρικών αποφάσεων στην πανδημία, προστέθηκε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Βασίλειος-Παντελεήμονας Μποζίκας, Διευθυντής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, «ένας από τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται επισταμένως με παγκόσμιες μελέτες που έχουν να κάνουν με το γενικό πληθυσμό, την ψυχική του υγεία, τα μεταδοτικά νοσήματα και άρα την Covid», δήλωσε ο υπουργός υγείας.

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, θέλω να πω ότι ήδη αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62%, στα 58 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και επίσης, ότι επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές, σύμφωνα με τη Ζωή Ράπτη. Έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες, και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης.

Η ίδια ανέφερε τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στη ψυχική υγεία που χωρίζονται σε 5 άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι ότι αναπτύσσεται μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί σε 24ωρη βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας, που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν εκεί ψυχολογική υποστήριξη.

Η γραμμή αυτή λειτουργεί σε συνεργασία με την 1η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΑΡΓΩ, αλλά και «το Χαμόγελο του Παιδιού».

Αυτή η γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 78.000 περίπου κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορωνοϊό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο, τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70%, αλλά και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσονται και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, Skype και Messenger για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον. Για τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Στο δεύτερο άξονα αναπτύσσονται προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να πάρουν αποτελεσματική υποστήριξη, όπως τόνισε η κα Ράπτη.

Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας η ενότητα Ψυχική Υγεία, απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές, για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid, ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής Υγείας. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά, καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης, που πολλοί, ειδικά οι υπερήλικοι συμπολίτες μας βιώνουν.

Ειδικά για τη στήριξη, ο τέταρτος πυλώνας, του υγειονομικού προσωπικού, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, ένας οδηγός για τη ψυχική διατήρηση της επιδημίας, ο οποίος εκπονήθηκε από την 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και απευθύνεται ακριβώς στους υγειονομικούς, ενώ «θέλω και να ανακοινώσω, ότι έχουμε δρομολογήσει μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, «burn out syndrome», που βιώνουν σήμερα οι υγειονομικοί μας στα εθνικά κέντρα αναφοράς Covid, ούτως ώστε να τους στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά», σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.

Πέμπτον, το υπουργείο ενισχύει με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής Υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατιστεί από προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως για την αντιμετώπιση των νέων έκτακτων αναγκών για την διασπορά του κορωνοϊού με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με την ίδια.

#menoumespeedy