Τι είπαν για τις γιορτές, το άνοιγμα των σχολείων και το εμβόλιο

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την έναρξη των εμβολιασμών, αλλά και την επιστροφή στην «κανονικότητα» σχολίασαν η Ελένη Γιαμαρέλλου, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Χαράλαμπος Γώγος σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις.

Γιαμαρέλλου: Να κάνουμε με εμπιστοσύνη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

«Να πάμε με εμπιστοσύνη να κάνουμε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού», προέτρεψε τους πολίτες η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν το κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας» σημείωσε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι αν κάνουμε το εμβόλιο, θα «μπορέσουμε να έχουμε του χρόνου Χριστούγεννα αγαπητικά και όχι μοναχικά». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κάνοντας τα εμβόλια δεν εγκαταλείπονται τα μέτρα προστασίας, τα οποία όπως είπε θα χαλαρώσουν, αφότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

«Υπάρχει μια διστακτικότητα για κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο θα συμπεριφέρεται όπως το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πονάει περισσότερο το μπράτσο μου, να έχω λίγο περισσότερο πυρετό. Αλλά σε μια δύο μέρες περνάει» ανέφερε σχετικά με όσους δεν είναι ακόμα πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Και πρόσθεσε: «Να σκεφτεί κανείς τη πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, αν έχει ιστορικό αλλεργίας. Δηλαδή αν έχει αφυλαξία, που πέφτει κάτω, παθαίνει οίδημα στον λάρυγγα. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτές δεν σημαίνει ότι σίγουρα δεν κάνω το εμβόλιο. Πρώτα συνεννοούμαι με τον γιατρό μου».

Μάλιστα, η κ. Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει σίγουρα να κάνουν το εμβόλιο, καθώς «προφυλάσσονται περισσότερο με το εμβόλιο, γιατί ο ιός προσβάλει καρδιά, πνευμόνια, συκώτι» συμπληρώνοντας ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα αναπτύξουν πολύ καλή αντισωματική ανταπόκριση στο εμβόλιο.

Τέλος, σχετικά με τις εορταστικές μέρες, η καθηγήτρια, τόνισε τη σημασία για όσο λιγότερα άτομα γίνεται στο εορταστικό τραπέζι, καθώς όπως είπε «κυρίως οι συναθροίσεις μέσα στα σπίτι μεταδίδουν τον ιό». «Θέλουμε μετά τις γιορτές να χαλαρώσουν σιγά σιγά τα μέτρα. Δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο κύμα» εξήγησε.

Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων κατά 50% αν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Αν τα σχολεία ανοίξουν στις 8 Γενάρη, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο τέλος Μαρτίου θα είναι 900, δήλωσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Αντιθέτως, εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά τις 20 Γενάρη, όπως ο ίδιος προτείνει, τα ημερήσια κρούσματα στα τέλη Μαρτίου θα είναι περί τα 600. «Έτσι θα υπάρξει συνολικότερη αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα χρησιμοποιήσουμε πιο θετικά την στρατηγική του εμβολιασμού» τόνισε.

Σε ότι αφορά τα γιορτινά τραπέζια εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι: «Σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους σε ρυθμούς άλλων χρόνων. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που θα κορυφωθεί τις ημέρες των εορτών […] μια μικρή αλλαγή στο πως φερόμαστε έχει μεγάλο επηρεασμό στο αποτέλεσμα. Συνολικά είμαστε σε καλή πορεία συνολικά. Ας μη το χαλάσουμε».

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης, υπογράμμισε, ότι μελετώνται σενάρια για το άνοιγμά τους μετά τις 20 Γενάρη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων. «Μελετάμε το πως ακριβώς θα μπορούσαν να ανοίξουν με καλύτερη απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων, ειδικά στα καταστήματα εστίασης» επισήμανε.

Γώγος: Η πιθανότητα για σοβαρές επιπλοκές εμβολίου όση και να πέσει αεροπλάνο

«Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Πρόσθεσε δε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κορωνοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», υποστήριξε ο κ. Γώγος.

«Αυτή τη στιγμή απ’ ότι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία ότι ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών, πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», τόνισε αναφορικά με τον στόχο που που έχει θέσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού.

«Η συμμόρφωση και η συμμετοχή των υγειονομικών δεν ήταν η προσδοκώμενη, ήταν ακόμα και κάτω από 20%. Ωστόσο με τα χρόνια η συμμετοχή αυξήθηκε αφού διαπιστώθηκε η ασφάλεια και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επομένως το ποσοστό αυτό που κυμαίνεται από 40%-60% ανά νοσοκομείο είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία στα μεγάλα νοσοκομεία και στα μικρά και στα κέντρα υγείας, αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ασθενείς μας. Είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο κ. Γώγος σε αντίθεση με τον κ. Σαρηγιάννη τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

#menoumespeedy